Този тип добавки могат да бъдат вредни за пациенти с рак и хора с повишен риск от рак
Снимка: iStock
Хранителните добавки, съдържащи антиоксиданти, могат да стимулират образуването на нови кръвоносни съдове в туморите, които им помагат да растат и да се разпространяват, съобщиха изследователи след лабораторни експерименти.
Антиоксидантите помагат за стабилизирането на силно реактивни молекули в тялото, които могат да увредят ДНК, понякога причинявайки мутации, които увеличават риска от рак и други заболявания, припомня „Ройтерс“. Чрез стабилизирането на тези молекули, наречени свободни радикали, антиоксидантите като витамините С и Е увеличават количеството използваем кислород в тялото. По-рано се смяташе, че повишаването на нивата на кислород предпазва от растежа на нови кръвоносни съдове в туморите – процес, известен като ангиогенеза.
Сега изследователите откриха, че туморите могат да образуват нови кръвоносни съдове и в присъствието на нормални нива на кислород. В лабораторни експерименти със симулирани белодробни тумори те откриват, че когато антиоксидантите намаляват нивата на свободните радикали, като по този начин увеличават наличността на кислород, един резултат е активиране на протеин, наречен BACH1, който индуцира ангиогенеза. Проучването е публикувано в Journal of Clinical Investigation.
Допълнителни експерименти с човешки тумори на гърдата и бъбреците показват, че образуването на нови кръвоносни съдове в резултат на употребата на антиоксиданти може да бъде ограничено от лекарства, инхибиращи ангиогенезата.
„Нашето проучване отваря вратата към по-ефективни начини за предотвратяване на ангиогенезата в туморите“, каза в изявление съавторът на изследването Тинг Уанг от Karolinska Institutet в Швеция. „Например, пациенти, чиито тумори показват високи нива на BACH1, могат да се възползват повече от анти-ангиогенезната терапия, отколкото при пациенти с ниски нива на BACH1.“
Ръководителят на изследването Мартин Берго от Karolinska Institutet каза, че няма нужда хората да се притеснявате за антиоксидантите в нормалната храна. „Но повечето хора не се нуждаят от допълнителни количества от тях. Всъщност (антиоксидантните добавки) могат да бъдат вредни за пациенти с рак и хора с повишен риск от рак.“