четвъртък, 29 февруари 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  903 прочитания

  Българската EnduroSat ще изследва с НАСА тайните на Слънцето

  Мисията PADRE в партньорство и с университета Бъркли ще помогне за по-доброто разбиране на слънчевата активност, слънчевите изригвания и космическото време
  04 септември 2023, 11:32 a+ a- a

  сн: EnduroSat

  Българският стартъп за космически технологии EnduroSat ще си партнира с Калифорнийския университет – Бъркли и НАСА по мисия за изследване на тайните на Слънцето.

  Мисията PolArization and Directivity X-Ray Experiment (PADRE) на НАСА използва CubeSat сателити. Тя е сътрудничество между Лабораторията за космически науки – Калифорнийски университет - Бъркли, Центъра за космически полети Goddard, Югозападния изследователски институт (SWRI), Университета по приложни науки и изкуства на Северозападна Швейцария (FHNW) и Центъра за ядрени изследвания Saclay към Комисариата по атомна енергия (CEA-Saclay).

  Научните инструменти (рентгенов поляриметър и сензор за насоченост) ще бъдат разположени на сателита 12U на EnduroSat и са планирани да бъдат изстреляни през 2025.

  Мисията PADRE ще помогне на човечеството да разбере по-добре слънчевата активност, слънчевите изригвания и космическото време. Най-предизвикателният и интересен аспект на тази мисия е, че сателитът 12U на EnduroSat ще се върти с постоянна скорост, докато прави измервания.

  Платформата е една от най-високопроизводителните на компанията и е лесно приспособима за справяне със сложни мисии за наблюдение на Земята, интернет на нещата, научи и изследователски мисии.

  "Ние сме горди и развълнувани да подкрепим визионерски изследователски мисии. PADRE ще разкрие мистериите на Слънцето, предоставяйки нови прозрения за недостъпни досега модели на ускорение на слънчевите изригвания", подчерта Райчо Райчев, основател и главен изпълнителен директор на EnduroSat.

  Новината идва след период на бърз растеж за EnduroSat, който набра 10 млн. долара финансиране от Серия А през май, водено от европейската инвестиционна компания CEECAT Capital, фокусирана върху пазарите с голям растеж в Централна и Източна Европа (ЦИЕ).

  Настоящи акционери, като германския фонд за начално финансиране Freigeist Capital, също са се присъединиха към кръга.

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 минути
  ЕП подкрепи плановете за европейски цифров портфейл
  Новата рамка за цифрова идентичност ще предостави на гражданите на ЕС трансграничен цифров достъп до ключови обществени услуги
  преди 6 часа
  ОББ и ЕИБ със споразумение за гаранции по нови кредити за предприятия с персонал до 3000 души
  ОББ има 3 активни споразумения с ЕИБ и ЕИФ, по които може да отпусне нови кредити на обща стойност до 2 млрд. лв.
  преди 1 ден
  Шотев: Рекордни са инвестициите у нас за 2023
  Те отчитат ръст от 28% спрямо 2022
  преди 1 ден
  Световната банка инвестира 150 млн. евро в AG Capital
  Средствата ще подкрепят проекти на Lion's Head в България и Румъния
  преди 1 ден
  11 търговски парка са открити у нас през 2023, Пловдив остава лидер
  Пазарът навлиза в етап на насищане, сочи проучване на Colliers
  преди 1 ден
  Василев към общините: Данъците няма да се увеличават
  Такса смет ще се изчислява по нов начин от 2025, подчерта финансовият министър