вторник, 23 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  683 прочитания

  Китай инвестира $40 млрд. в сектора за производство на чипове

  За целта страната създава нов държавен инвестиционен фонд
  07 септември 2023, 09:21 a+ a- a

  Снимка: ЕК

  Китай се готви да стартира нов подкрепян от държавата инвестиционен фонд, който има за цел да набере около $40 млрд. за своя сектор за чипове, казаха пред „Ройтерс“ двама души, запознати в въпроса, докато страната увеличава усилията си да догони САЩ и други конкуренти.

  Вероятно това ще бъде най-големият от трите фонда, стартирани от Китайския инвестиционен фонд за интегрални схеми, известен също като Големия фонд. Неговата цел от 300 млрд. юана ($41 млрд.) надминава подобни фондове, създадени през 2014 г. и 2019 г., които според правителствени доклади са събрали съответно 138,7 млрд. юана и 200 млрд. юана.

  Една от основните области на инвестиции ще бъде оборудване за производство на чипове, споделят източниците на „Ройтерс“.

  Президентът Си Дзинпин отдавна подчертава необходимостта Китай да постигне самодостатъчност в сферата на чиповете. Тази необходимост стана още по-неотложна, след като Вашингтон наложи серия от мерки за контрол на износа през последните няколко години, позовавайки се на опасения, че Пекин може да използва усъвършенствани чипове, за да засили военния си капацитет.

  През октомври САЩ пуснаха широкообхватен пакет от санкции, който отряза достъпа на Китай до усъвършенствано оборудване за производство на чипове, а съюзниците на САЩ Япония и Нидерландия също предприеха подобни стъпки.

  Новият фонд е одобрен от китайските власти през последните месеци. Министерството на финансите на Китай планира да допринесе с 60 млрд. юана.

   
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 16 часа
  С 1 софийска заплата може да си купите 1 кв.м. жилищна площ в столицата
  Търсенето ще остане голямо, а ръстовете в цените ще бъдат малко над очакваните нива от 5-10%, сочи анализ на Bulgarian Properties
  преди 18 часа
  Lidl открива аутлет магазин за нехранителни стоки
  Селекцията от продукти се различава от останалите обекти
  преди 18 часа
  преди 19 часа
  Tesla намали допълнително цените в САЩ и Китай
  В Азия цената е намалена с около $2000
  преди 19 часа
  НС отложи на първо четене пълната либерализация на пазара на ток
  Либерализацията на пазара на ток за бита се отлага с година
  преди 22 часа
  Ocado Technology създава ново звено в България
  Дивизия за мониторинг и техническа поддръжка на автоматизираните и роботизирани складове на компанията се създава в софйския й офис