четвъртък, 29 февруари 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  853 прочитания

  Техническите университети в София и в Атина ще си сътрудничат в ИТ и телекомуникациите

  Това ще допринесе за бъдеща работа между учените - инженери и между двата най-големи технически университета в региона
  11 септември 2023, 11:51 a+ a- a

  сн: ТУ-София

  Ректорът на Техническия университет – София, проф. дн инж. Иван Кралов подписа Меморандум за сътрудничество с проф. Андреас Будувис, ректор на Националния технически университет в Атина - NTUA. Проф. Кралов изрази надежда, че укрепването на връзките с Националния технически университет в Атина - NTUA ще допринесе за по-добро взаимодействие и бъдеща работа между учените - инженери и между двата най-големи технически университета в региона.

  „Бъдещето е сега", отбеляза ректорът, "няма нужда да губим повече време, трябва бързо да обменим научни разработки, общи програми за развитие. Бизнесът ни чака с готови предложения. Времето е динамично и ако не се обединим в знания, то ще загубим студенти, разработки и най-важното – дългосрочно и ползотворно сътрудничество“.

  Проф. Андреас Будувис каза, че предстои много динамична работа, че все повече се задълбочават нашите връзки и взаимоотношения и ставаме все по-близки приятели и партьори.

  Преподаватели от Атинската политехника направиха пред българската група от специалисти демонстрация на различни техни разработки и продукти. Най-силно впечатление направи електронната проходилка за хора в неравностойно положение или за тези, които се възстановяват от тежки травми. Другата демонстрация бе Джи Пи Ес система за проследяване на превозни средства, за хора и за такива с тежки физически увреждания. Гръцките колеги работят със спонсори и разработките им са в резултат от съвместната работа с Министерството на здравеопазването, Министерството на образованието, Министерството на транспорта, Министерството на вътрешните работи и талантливи ученици от средните училища в Гърция.

  „Има различни нива на взаимодействие, както с правителството, бизнеса, така и с всеки надарен ученик“, допълни професор Будувис.

  Ръководството на Атинската политехника посети и павилиона на Техническия университет – София.

  По-късно се състоя кръгла маса за очертаване на бъдещите стъпки за съвместна работа в областите на телекомуникацията, информационните технологии и още други направления.

  Националният технически университет в Атина - NTUA е структуриран според европейската система за обучение на инженери, с акцент върху солидна подготовка. Продължителността на курсовете, водени след придобиване на 300 кредитни единици до диплома на магистърско ниво, е пет години. Ценната работа на NTUA и международната му репутация се дължат на добре организираната образователна и изследователска система, качеството на персонала и студентите и адекватността на техническата му инфраструктура. Завършилите NTUA са били ключови за предвоенното развитие на Гърция и за следвоенното възстановяване. Дипломираните инженери, работещи в публични и частни технически служби и компании, са равнопоставени на европейските си колеги. Много от тях са избрани за изтъкнати преподавателски и изследователски позиции в известни университети по целия свят. Университетът осъществява чрез интегрирания комплекс от проучвания и изследвания висше образование с изключително качество в науката и технологиите. За тази цел NTUA работи като държавен университет с девет училища, които се самоуправляват от Сената, ректора, заместник-ректорите, директорите на училищата, представители на академичния състав и студенти от всяко училище, както и представители от други органи на университета.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 7 часа
  Проучване: Лихвите за покупка на жилище у нас вероятно ще останат ниски, а тези за бизнес имоти - по-високи
  Приемането ни в Шенген и еврозоната са предпоставки за засилване на интереса на чуждестранни инвеститори към България, сочи анализ на Colliers
  преди 8 часа
  ЕП подкрепи плановете за европейски цифров портфейл
  Новата рамка за цифрова идентичност ще предостави на гражданите на ЕС трансграничен цифров достъп до ключови обществени услуги
  преди 14 часа
  ОББ и ЕИБ със споразумение за гаранции по нови кредити за предприятия с персонал до 3000 души
  ОББ има 3 активни споразумения с ЕИБ и ЕИФ, по които може да отпусне нови кредити на обща стойност до 2 млрд. лв.
  преди 1 ден
  Шотев: Рекордни са инвестициите у нас за 2023
  Те отчитат ръст от 28% спрямо 2022
  преди 1 ден
  Световната банка инвестира 150 млн. евро в AG Capital
  Средствата ще подкрепят проекти на Lion's Head в България и Румъния