петък, 01 март 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  941 прочитания

  САЩ отпуснаха близо $21 млн. за производство на никел в страната

  Други $150 млн. се инвестират в местното производство на критично важни минерали, необходими за преход към чиста енергия
  14 септември 2023, 13:52 a+ a- a

  Снимка: iStock

  Министерството на отбраната на САЩ предостави $20,6 млн. на разработчиците на предложената мина за никел Talon в Минесота по програма за укрепване на вътрешните вериги за доставки на критични минерали.

  Средствата за отбрана ще подкрепят работата по проучването в Мичиган и Минесота и ще последват безвъзмездна помощ от $114 млн. от Министерството на енергетиката, отпуснати миналата година за подпомагане изграждането на завода за преработка на руда на Talon Metals в Северна Дакота.

  Никелът е основен компонент на високотемпературните сплави, използвани в космическото пространство, както и неръждаемата стомана и литиево-йонните батерии, отбелязва Министерството на отбраната в своето съобщение. В САЩ има само една действаща мина за никел, мината Eagle в горния на полуостров на щата Мичиган, която е планирана да затвори около 2026 г., освен ако не осигури повече руда. Talon се надява да направи предложената мина близо до Тамарак в североизточна Минесота втората, отбелязва Quartz.

  Talon съобщи, че ще допринесе с $21,8 млн. за период от около 3 години и ще използва парите за закупуване на повече оборудване и наемане на повече служители, за да ускори усилията си за намиране на повече находища на висококачествен никел, предимно в Мичиган. Миналия месец Talon обяви, че придобива правата върху минералите, които преди са били собственост на Ford Motor Co., върху приблизително 400 000 акра близо до мината Eagle и нейното преработвателно съоръжение.

  Министерството на отбраната обяви още едно подобно споразумение за $90 млн. за подпомагане на повторното отваряне на литиевата мина Kings Mountain в Северна Каролина. В друг неотдавнашен ход на администрацията Министерството на енергетиката заяви, че инвестира $150 млн. за насърчаване на вътрешното производство на критични минерали, необходими за прехода към по-чиста енергия.

  Предложената подземна мина на Talon в окръг Aitkin в Минесота, която има договор за доставка на производителя на електрически автомобили Tesla, е в ранните етапи на екологичен преглед. Проектът е съвместно предприятие с англо-австралийската компания Rio Tinto, втората по големина корпорация за метали и минно дело в света.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 8 часа
  Проучване: Лихвите за покупка на жилище у нас вероятно ще останат ниски, а тези за бизнес имоти - по-високи
  Приемането ни в Шенген и еврозоната са предпоставки за засилване на интереса на чуждестранни инвеститори към България, сочи анализ на Colliers
  преди 9 часа
  ЕП подкрепи плановете за европейски цифров портфейл
  Новата рамка за цифрова идентичност ще предостави на гражданите на ЕС трансграничен цифров достъп до ключови обществени услуги
  преди 15 часа
  ОББ и ЕИБ със споразумение за гаранции по нови кредити за предприятия с персонал до 3000 души
  ОББ има 3 активни споразумения с ЕИБ и ЕИФ, по които може да отпусне нови кредити на обща стойност до 2 млрд. лв.
  преди 1 ден
  Шотев: Рекордни са инвестициите у нас за 2023
  Те отчитат ръст от 28% спрямо 2022
  преди 1 ден
  Световната банка инвестира 150 млн. евро в AG Capital
  Средствата ще подкрепят проекти на Lion's Head в България и Румъния