четвъртък, 29 февруари 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  513 прочитания

  Лекарства предотвратяват стареенето на органи в по-възрастни донори

  Методът може да помогне за това повече органи да са достъпни за трансплантация
  20 септември 2023, 12:00 a+ a- a

  Снимка: iStock

  Клас лекарства, които прекъсват ключов процес, свързан със стареенето, може някой ден да позволи на хирурзите по трансплантация да използват повече органи от по-възрастни донори, показват експерименти с мишки.

  Използването на по-стари донорски органи е от съществено значение заради недостиг. Но хирурзите обикновено се опитват да ги запазят за трансплантация на по-възрастни пациенти, тъй като тези органи са склонни да функционират по-зле при по-млади възрастни.

  Лекарствата, известни като сенолитици, предотвратяват прехвърлянето на така наречените стареещи клетки, които са спрели да се размножават, но вместо да умират, продължават да отделят химикали, които предизвикват възпаление. Клетъчното стареене е по-често срещано с остаряването на тъканите.

  В Атина на конгреса на Европейското дружество за трансплантация на органи 2023 г. изследователи съобщиха, че когато са трансплантирали сърца от млади и стари мишки донори на млади мишки реципиенти, реципиентите на стари сърца са имали повече стареещи клетки в своите лимфни възли, черен дроб и мускули и повишени маркери на възпаление в кръвта им в сравнение с реципиентите на млади сърца. Мишките, които са получили стари сърца, също са имали повече физически и когнитивни увреждания след това.

  Когато по-възрастните мишки донори са били лекувани предварително със сенолитици – препаратът за левкемия на Bristol Myers Squibb Sprycel (дазатиниб) и добавката кверцетин - прехвърлянето на стареещи клетки и нивата на възпалителни маркери са значително намалени и физическата годност на реципиентите е сравнима с мишките, които са получили по-млади органи, съобщават изследователите.

  Те се надяват в крайна сметка да използват сенолитици, за да предотвратят прехвърлянето на стареене при хората. „Това изследване... може не само да ни помогне да подобрим резултатите, но и да направим повече органи достъпни за трансплантация“, каза в изявление ръководителят на изследването Стефан Тулиус от Brigham and Women’s Hospital в Бостън.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 7 часа
  Проучване: Лихвите за покупка на жилище у нас вероятно ще останат ниски, а тези за бизнес имоти - по-високи
  Приемането ни в Шенген и еврозоната са предпоставки за засилване на интереса на чуждестранни инвеститори към България, сочи анализ на Colliers
  преди 7 часа
  ЕП подкрепи плановете за европейски цифров портфейл
  Новата рамка за цифрова идентичност ще предостави на гражданите на ЕС трансграничен цифров достъп до ключови обществени услуги
  преди 13 часа
  ОББ и ЕИБ със споразумение за гаранции по нови кредити за предприятия с персонал до 3000 души
  ОББ има 3 активни споразумения с ЕИБ и ЕИФ, по които може да отпусне нови кредити на обща стойност до 2 млрд. лв.
  преди 1 ден
  Шотев: Рекордни са инвестициите у нас за 2023
  Те отчитат ръст от 28% спрямо 2022
  преди 1 ден
  Световната банка инвестира 150 млн. евро в AG Capital
  Средствата ще подкрепят проекти на Lion's Head в България и Румъния