петък, 01 март 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1323 прочитания

  Plan A привлече 27 млн. долара финансиране

  С набраните средства софтуерната компания планира да удвои броя на служителите си до над 240 и да разшири присъствието си на пазара в Европа
  21 септември 2023, 15:37 a+ a- a

  Основаният от българката Любомила Йорданова стартъп Plan A набра 27 млн. финансиране.

  Доставчикът на софтуерни решения в сферата на въглеродното счетоводство, декарбонизацията и ESG отчетността успя да набере средства в рунд, воден от Lightspeed Venture Partners. Visa, с която германският стартъп подписа ексклузивно глобално партньорство през декември 2022 г., също се е присъединила към него, заедно с Deutsche Bank, Opera Tech Ventures (подразделение за рисков капитал на BNP Paribas), както и голям брой основатели на еднорози, сред които тези на Supercell, Aiven, Zalando и Wolt. Всички настоящи инвеститори, като HV Capital, Keen Venture Partners, Demeter IM и coparion, също са участвали в набирането на средства.

  Всички настоящи инвеститори, като HV Capital, Keen Venture Partners, Demeter IM и coparion, също са участвали в набирането на средства.

  Plan A успява да си осигури инвестицията, след като отчете значителен ръст на клиентската база (над 1 500 клиенти) и на приходите от продажба на софтуер (над 600% ръст на годишна база в периода декември 2021–22 г.) и може да се похвали с паневропейска партньорска мрежа и водеща на пазара технология за обработка на климатични данни и декарбонизация на бизнеса.

  С набраните средства стартъпът ще удвои броя на служителите си до над 240, за да разшири навлизането си на пазара в Европа, като фокусът ще бъде върху Франция, Великобритания и Скандинавските държави, както и за да задълбочи възможностите на своята платформа.

  “Климатичните промени и свързаните с тях ефекти представляват екзистенциален риск за компаниите. Мисията на Plan A е да осигурява персонализирани софтуерни решения и услуги, за да предоставя възможност на големи и сложни компании да декарбонизират своята дейност и вериги за стойност и да реагират на регулаторните промени. Изключително щастливи сме да привлечем тези звездни инвеститори, които ни подкрепят в справянето със сложността на корпоративната декарбонизация и борбата с климатичните промени в световен мащаб”, коментира българката Любомила Йорданова, главен изпълнителен директор на Plan A.

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 8 часа
  Проучване: Лихвите за покупка на жилище у нас вероятно ще останат ниски, а тези за бизнес имоти - по-високи
  Приемането ни в Шенген и еврозоната са предпоставки за засилване на интереса на чуждестранни инвеститори към България, сочи анализ на Colliers
  преди 9 часа
  ЕП подкрепи плановете за европейски цифров портфейл
  Новата рамка за цифрова идентичност ще предостави на гражданите на ЕС трансграничен цифров достъп до ключови обществени услуги
  преди 15 часа
  ОББ и ЕИБ със споразумение за гаранции по нови кредити за предприятия с персонал до 3000 души
  ОББ има 3 активни споразумения с ЕИБ и ЕИФ, по които може да отпусне нови кредити на обща стойност до 2 млрд. лв.
  преди 1 ден
  Шотев: Рекордни са инвестициите у нас за 2023
  Те отчитат ръст от 28% спрямо 2022
  преди 1 ден
  Световната банка инвестира 150 млн. евро в AG Capital
  Средствата ще подкрепят проекти на Lion's Head в България и Румъния