събота, 20 юли 2019   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  4503 прочитания

  Кои са предимствата и предизвикателствата за бизнеса в Габрово?

  Вижте мненията на министъра по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев и икономистите Петър Ганев и Георги Стоев
  29 ноември 2012, 12:30 a+ a- a

  „Габрово е особен феномен, защото е населено място с много разнопосочни тенденции”, заяви министърът по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев по време на форума „Възможности и предизвикателства за бизнеса в Габровския регион”, организиран от Economy.bg и Jobs.bg.
  Това, което отличава градовете, които са добри примери за правене на бизнес в България, са демографията и образованието, убеден е Петър Ганев – икономист в Института за пазарна икономика. „Два от добрите примери в Северна България са Русе и Варна. Другите добри примери са Габрово и Враца, където образованието е на сравнително по-добри нива от средното за страната”, посочи той. И допълни, че именно това са големите предизвикателства, защото когато се комбинират лоша демография с лошо образование – няма никаква икономическа активност, никаква заетост и има много сериозни проблеми в региона.
  „Двата фактора, които имат най-голямо значение за инвеститорите, са наличието на работна сила и достъпът до земя”, каза Георги Стоев – икономист в Industry Watch. Това, което според него липсва, е информираност на инвеститорите какво могат да получат от една община. По думите му, ако Габрово успее да покаже, че като дестинация тази част от Северно Централна България е благоприятно място за инвестиции, има голям потенциал за следващите десетина години.

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 22 часа
  Българка става главен говорител на ЕК
  Мина Андреева ще замести Маргаритис Схинас, който беше номиниран за еврокомисар
  преди 23 часа
  преди 1 ден
  ЕК глоби Qualcomm с 242 млн. евро
  От Брюксел смятат, че компанията е злоупотребила, за да подсигури доминиращата си позиция
  преди 1 ден
  Електрически велосипеди тръгват до Витоша
  Вижте локациите, от които могат да бъдат наети