понеделник, 15 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  682 прочитания

  ЕС иска да опази от Китай 4 ключови технологии

  За първи път Брюксел определя технологиите, които да защитава от съображения за икономическа сигурност
  04 октомври 2023, 13:52 a+ a- a

  сн: ЕК

  Европейската комисия е изготвила списък на критично важните технологии, които ЕС иска да защити от съперниците си.

  От 10-те възлови технологични области са определени 4, при които е много вероятно рисковете за технологичната сигурност и от изтичането на технологии да са най-чувствителни и непосредствени:

  - Авангардни полупроводникови технологии (микроелектроника, фотоника, високочестотни интегрални схеми, оборудване за производство на полупроводници);

  - Технологии в сферата на изкуствения интелект (високопроизводителни изчислителни технологии, изчисления в облак и периферни изчисления, анализ на данни, компютърна визуализация, езикова обработка, разпознаване на обекти);

  - Квантови технологии (квантови изчислителни технологии, квантова криптография, квантови комуникации, квантови сензори и радари);

  - Биотехнологии (техники на генетична модификация, нови геномни техники, генетично насочване, синтетична биология).

  "Днес заедно с държавите членки започваме колективни оценки на риска в 4 технологични области, които са от възлово значение за нашата икономическа сигурност. Понастоящем технологиите са основният залог в геополитическата игра, в която ЕС желае да бъде участник, а не само наблюдател. За тази цел ни е нужна единна позиция на ЕС, постигната въз основа на съвместна оценка на рисковете. Този подход ще ни позволи да останем отворен и надежден глобален партньор, който обаче подхранва технологичното си превъзходство и преодолява икономическите си зависимости. Това ще подсили единния ни пазар, във всички негови части", коментира Вера Йоурова, заместник-председател на ЕК.

  "Днес изпълняваме ангажимента си за отстраняване на рисковете за европейската икономика, като набелязваме десет технологични области, които са възлови за нашата икономическа сигурност, най-вече поради свързания с тях риск от сливане на гражданските и военните цели. Това е важна стъпка за нашата устойчивост. Трябва непрекъснато да следим възловите си технологии, да оценяваме излагането си на риск и — както и когато е необходимо — да предприемем мерки за опазване на нашите стратегически интереси и сигурност. Европа се адаптира към новите геополитически реалности, сбогува се с епохата на наивност и започва да действа като истинска геополитическа сила", подчерта Тиери Бретон, еврокомисар по вътрешния пазар.

  ЕК препоръчва до края на тази година държавите членки да извършат заедно с Комисията първоначални колективни оценки на риска в тези четири области. Препоръката включва някои ръководни принципи за структуриране на колективните оценки на риска, в т.ч. консултации с частния сектор и защита на поверителността.

  До пролетта на 2024 Комисията може да представи допълнителни инициативи въз основа на този диалог, натрупания при първоначалните колективни оценки на риска опит, както и евентуалната допълнителна информация за изброените технологични области. Препоръката няма да повлия на резултата от оценяването на рисковете. 

  На 20 юни 2023 Комисията и върховният представител приеха Европейска стратегия за икономическа сигурност. Тя се основава на подход, почиващ на три стълба: насърчаване на икономическата основа и конкурентоспособността на ЕС; защита срещу рискове; както и партньорски отношения с възможно най-широк кръг държави за посрещане на общите проблеми и защита на общите интереси. В него се определят редица действия, които трябва да бъдат предприети за справяне с рисковете за устойчивостта на веригите на доставки, рисковете за физическата и киберсигурността на критичните инфраструктури, рисковете, свързани с технологичната сигурност и изтичането на технологии, както и рисковете от използване на икономическата зависимост като оръжие или икономическата принуда.

  Представеният списък е част от третата категория на тези действия.

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 27 минути
  Вносът и износът на Китай се свиват през март
  През първото тримесечие както износът, така и вносът са нараснали с 1,5% на годишна база
  преди 2 часа
  Ръстът на британската икономика сочи към изход от рецесията
  Великобритания изпадна в рецесия през втората половина на миналата година
  преди 2 часа
  За втори мандат: Кристалина Георгиева оства начело на МВФ
  Тя беше единственият номиниран кандидат
  преди 4 часа
  Държавата няма да придобива вземания на „Булгаргаз“ и БЕХ от „Топлофикация София“
  Министерският съвет отмени постановление и решения на предходния кабинет поради риск мярката да бъде обявена за недопустима държавна помощ
  12 април 2024, 16:13
  Италия ще инвестира €1 млрд. в изкуствен интелект
  Средствата ще бъдат инвестирани в рамките на 5 години
  12 април 2024, 15:58
  Летище Бургас с нов директор
  Васил Атанасов поема поста от досегашния директор Георги Чипилски