четвъртък, 18 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  721 прочитания

  ЕК започна разследване срещу китайските субсидии за електромобили

  Според Брюксел рязкото увеличение на евтиния внос на електрически коли от Китай представлява икономическа заплаха за производство на електромобили в ЕС
  05 октомври 2023, 13:16 a+ a- a

  Европейската комисия официално започна антисубсидийно разследване на вноса на електрически превозни средства, задвижвани с акумулаторна батерия (BEV), от Китай.

  Разследването първо ще определи дали веригите за създаване на стойност на BEV в Китай се ползват от незаконно субсидиране и дали това субсидиране причинява или има опасност да причини икономическа вреда на производителите на BEV в ЕС. Ако и двете се потвърдят, в хода на разследването ще бъдат проучени вероятните последици и въздействие на мерките върху вносителите, ползвателите и потребителите на електрически превозни средства, задвижвани с акумулаторна батерия, в ЕС. Въз основа на констатациите от разследването Комисията ще установи дали е в интерес на ЕС да отстрани последиците от установените нелоялни търговски практики чрез налагане на антисубсидийни мита върху вноса на електрически превозни средства, задвижвани с акумулаторна батерия, от Китай.

  Разследването, обявено от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на 13 септември в речта за състоянието на Европейския съюз (SOTEU), ще се придържа към стриктни правни процедури в съответствие с правилата на ЕС и СТО, което ще даде възможност на всички засегнати страни, включително китайското правителство и дружества/износители, да представят своите коментари, доказателства и аргументи.

  Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по този повод заяви следното: „Секторът на електрическите превозни средства разполага с огромен потенциал за бъдещата конкурентоспособност и водеща позиция на Европа в областта на екологизацията на промишлеността. Производителите на автомобили и свързаните с тях сектори в ЕС вече инвестират и въвеждат иновации с цел да се разгърне напълно този потенциал. Всеки път, когато открием доказателства за това, че усилията им биват спъвани от нарушения на пазара и нелоялна конкуренция, ще действаме решително. И ще правим това при пълно зачитане на нашите европейски и международни задължения, тъй като Европа спазва правилата, в пределите на своите граници и в световен мащаб. Това антисубсидийно разследване ще бъде задълбочено, справедливо и основано на факти.“

  Комисията започна това разследване по своя инициатива, след като събра достатъчно доказателства за това, че неотдавнашното рязко увеличение на евтиния и субсидиран внос на електрически превозни средства от Китай в ЕС представлява икономическа заплаха за отрасъла за производство на електрически автомобили в ЕС. При все че не е постъпила официална жалба от промишлеността на ЕС с цел започване на процедура, съгласно антисубсидийните правила на ЕС от промишлеността на ЕС се изисква да сътрудничи на служебното разследване.

  В съответствие с правните изисквания на правилата на ЕС и СТО, преди публикуването на известието за започване на процедурата бяха проведени предварителни консултации с китайското правителство.

  Разследването ще приключи в рамките на максимум 13 месеца от започването му. Ако има правно основание за това, до 9 месеца след започването на разследването могат да бъдат наложени временни антисубсидийни мита, като окончателни мерки се предвижда да бъдат наложени до 4 месеца по-късно или в срок от 13 месеца от започването на разследването.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 час
  Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
  Подпомогната от промишленото производство
  преди 2 часа
  България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
  Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава
  преди 2 часа
  преди 18 часа
  Петя Димитрова, АББ: Няма основания да се очаква, че лихвите ще се повишат с въвеждането на еврото
  Между 300 и 400 млн. лв. се очаква да изразходват банките у нас за въвеждането на еврото
  преди 19 часа
  В София ще се проведат първите в България конференция и хакатон, посветени на Ethereum
  ETHSofia ще се състои между 17 и 19 октомври в Иновационен форум „Джон Атанасов“
  преди 19 часа
  ОББ: Очакваме по-висок икономически растеж през тази година в сравнение с 2023
  Пазарът на труда се характеризира с ограничено предлагане на квалифициран персонал и относително високо търсене, което се отразява във висок ръст на средната работна заплата