сряда, 17 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  701 прочитания

  Изкуственият интелект ще надмине човешкия в рамките на едно десетилетие

  Това заяви изпълнителният директор на Softbank Масайоши Сон
  06 октомври 2023, 08:15 a+ a- a

  Снимка: iStock

  Изпълнителният директор на Softbank Масайоши Сон каза, че вярва, че изкуственият интелект (ИИ/AI) ще надмине човешкия в рамките на едно десетилетие, като призова японските компании да го възприемат или да бъдат изоставени, съобщи Quartz.

  Сон, говорейки на корпоративна конференция в Токио, каза, че „общият изкуствен интелект ще надмине общия интелект на човечеството 10 пъти за 10 години“. Това ще засегне всяка индустрия, от транспорта и фармацевтиката до финансите, производството, логистиката и други, а компаниите и хората, които работят с ИИ, ще бъдат лидери през следващите 10 до 20 години, каза Сон.

  Сон, който основава SoftBank и е водеща фигура в японския бизнес свят, се радва както на победи, така и на поражения в своя набор от технологични инвестиции. Той се възползва от потенциала на интернет преди десетилетия и сега се стреми да инвестира в компании, свързани с ИИ.

  „Искам да съм на страната на прогреса“, каза той. „Би било тъжно да бъда от страната, която остава назад, като стара, затворена главна улица“, каза той и призова японските компании да се „събудят“ за неговата визия за бъдеще, водено от AI. „Младежта на Япония, нека се събудим.“

  На срещата на високо равнище в Хирошима през май лидерите на Г-7 се споразумяха да насърчават надежден AI, а правителството на Япония се стреми да бъде част от международното създаване на правила за постигане на надеждно използване на AI. На научен форум в Киото премиерът Фумио Кишида каза, че признава големия потенциал за генеративния ИИ и се надява той да допринесе за едно още по-удобно общество. Но той също така отбеляза необходимостта от справяне с опасенията за дезинформация и рисковете за поверителността и авторските права.

  Сон каза, че Япония не трябва да повтаря грешката си от миналото да изостава в ерата на интернет, предупреждавайки за нежеланието на някои компании поради страх от изтичане на данни и други възможни рискове. SoftBank наскоро разшири присъствието си на Nasdaq с дъщерното си дружество за чипове Arm Holding Plc, което Со придоби през 2016 г. Той каза, че британското звено ще бъде ключово за развитието на AI.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 6 часа
  Петя Димитрова, АББ: Няма основания да се очаква, че лихвите ще се повишат с въвеждането на еврото
  Между 300 и 400 млн. лв. се очаква да изразходват банките у нас за въвеждането на еврото
  преди 7 часа
  В София ще се проведат първите в България конференция и хакатон, посветени на Ethereum
  ETHSofia ще се състои между 17 и 19 октомври в Иновационен форум „Джон Атанасов“
  преди 7 часа
  ОББ: Очакваме по-висок икономически растеж през тази година в сравнение с 2023
  Пазарът на труда се характеризира с ограничено предлагане на квалифициран персонал и относително високо търсене, което се отразява във висок ръст на средната работна заплата
  преди 8 часа
  Tesla ще съкрати над 10% от работната си сила
  Двама висши мениджъри също се оттеглят
  преди 10 часа
  Sameday планира 200% увеличение на точките за доставка извън дома в България
  Експанзията до 1500 точки до края на 2024 г. е част от регионален инвестиционен план в размер на €30 млн.