сряда, 17 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  689 прочитания

  ЕС ще преодолява недостига на работна ръка с квалифицирани мигранти

  Еврокомисията представи инструменти за управление на демографските промени в ЕС
  11 октомври 2023, 14:38 a+ a- a

  ЕС планира при необходимост да преодолява недостига на работна ръка чрез управление на законната миграция на квалифицирани кадри, при пълно взаимно допълване с оптималното използване на талантите от ЕС.

  Това е един от 4-те инструменти, представени от Европейската комисия, за управление на  демографските промени в ЕС.

  Останалите инструменти включват:

  1) подкрепа за родителите чрез по-доброто съвместяване на семейните стремежи и платения труд, по-специално чрез осигуряване на достъп до качествени грижи за децата и добър баланс между професионалния и личния живот;

  2) подкрепа и предоставяне на възможности на по-младите поколения да процъфтяват, да развиват уменията си, да разполагат с улеснен достъп до пазара на труда и до жилища на достъпни цени;

  3) овластяване на по-възрастните поколения и поддържане на тяхното благосъстояние чрез реформи, съчетани с подходящи политики на пазара на труда и на работното място.

  "Демографските промени имат дълбоки последици за нашите общества и икономики: от намаляване на раждаемостта на нашия континент до преминаването от застаряващо общество към общество на дълголетието. Тъй като демографските промени стават все по–осезаеми, съществува усещане за неотложност да се предприемат действия и на европейско равнище, за да не се превърнат в пречка за икономическия растеж и конкурентоспособността на ЕС! Предназначението на инструментариума, който представяме днес, е да се предоставят повече възможности на всички поколения; неговата цел е да се задейства точната комбинация от умения и таланти, необходими за нуждите на пазара на труда. Предлагаме това да бъде извършено във взаимодействие с държавите членки, като съчетаем инструментите на равнището на ЕС с национални мерки, за да стане Европа готова за дълголетие!", подчерта Дубравка Шуица, заместник-председател на ЕК по въпросите на демографията.

  Според проучване „Евробарометър“ относно демографията, публикувано днес, 70% от европейците са съгласни, че демографските тенденции излагат на риск дългосрочно икономическия просперитет и конкурентоспособността на ЕС. Смята се, че най-неотложните демографски предизвикателства са застаряването на населението (42 %), както и намаляването на населението в трудоспособна възраст и недостигът на работна ръка (40 %).

  През следващите години, при липсата на съгласувани и решителни действия по тези въпроси, населението на ЕС може да продължи да намалява и застарява, което оказва отрицателно въздействие върху икономиката, обществото и дългосрочната конкурентоспособност на ЕС. Ако тези тенденции са трайни, те могат да изострят недостига на работна ръка и да увеличат натиска върху държавните бюджети, като същевременно окажат силно въздействие върху инвестициите и производителността.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 6 часа
  Петя Димитрова, АББ: Няма основания да се очаква, че лихвите ще се повишат с въвеждането на еврото
  Между 300 и 400 млн. лв. се очаква да изразходват банките у нас за въвеждането на еврото
  преди 7 часа
  В София ще се проведат първите в България конференция и хакатон, посветени на Ethereum
  ETHSofia ще се състои между 17 и 19 октомври в Иновационен форум „Джон Атанасов“
  преди 7 часа
  ОББ: Очакваме по-висок икономически растеж през тази година в сравнение с 2023
  Пазарът на труда се характеризира с ограничено предлагане на квалифициран персонал и относително високо търсене, което се отразява във висок ръст на средната работна заплата
  преди 8 часа
  Tesla ще съкрати над 10% от работната си сила
  Двама висши мениджъри също се оттеглят
  преди 10 часа
  Sameday планира 200% увеличение на точките за доставка извън дома в България
  Експанзията до 1500 точки до края на 2024 г. е част от регионален инвестиционен план в размер на €30 млн.