неделя, 21 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  479 прочитания

  Отбелязваме Европейския ден за борба с грипа

  EU Flu Day цели да повиши осведомеността за сериозността на грипното заболяване, усложненията и възможностите за превенция
  11 октомври 2023, 14:39 a+ a- a

  Снимка: iStock

  На 11 октомври Европа отбелязва Деня за борба с грипа. EU Flu Day е ежегодно събитие, което цели да повиши осведомеността за сериозността на грипното заболяване, усложненията и възможностите за превенция.

  Грипът е едно от най-масовите инфекциозни заболявания при човека със сериозно клинично, епидемиологично и социално-икономическо значение. Той е остро инфекциозно заболяване, което се предизвиква от грипните вируси тип А и В.

  Според данни на Световната здравба организация (СЗО) по време на ежегодните грипни епидемии заболяват 5-10% от възрастните и 20-30% от децата.

  Здравните експерти напомнят, че при хора с отслабен имунитет, каквото е възрастното население, грипът може да протече тежко, с много усложнения и да доведе до влошаване на хроничните заболявания.

  Освен възрастните, в рисковата група са децата, особено тези под 2 години, бременните жени, работещите в детски градини, старчески домове и др. социални заведения, както и всички лица от всяка възраст със съпровождащи хронични заболявания – белодробни, сърдечно-съдови, диабет, бъбречни, чернодробни и др.

  Над 8400 души годишно постъпват в болница с пневмония, причинена от грип. 25% от тях са на възраст над 65 години. Това сочат данни от първия за България анализ на въздействието на грипа върху здравната система у нас.

  Затова специалистите препоръчват на хората над 65 г. да поставят при личния си лекар своята безплатна противогрипна ваксина, осигурена по Националната програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип. Ваксините са вече налични в аптеките, а разпространението им до личните лекари ще завърши до края на настоящата седмица.

  Ежегодната масова ваксинация с противогрипни ваксини е въведена преди повече от 60 години. Досега ваксините са спасили безброй човешки животи и са предотвратили или ограничили разрастването на редица пандемии. Противогрипните ваксини са с доказан във времето добър профил на безопасност и могат само да ни помогнат да се справим с тежките усложнения от вирусните заболявания.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 дни
  JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
  Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
  преди 2 дни
  СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
  Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
  18 април 2024, 16:05
  В София започна Serp Conf. 2024 International
  Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
  18 април 2024, 15:57
  Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
  Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
  18 април 2024, 15:14
  BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
  Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
  18 април 2024, 08:29
  Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
  Подпомогната от промишленото производство