неделя, 21 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  748 прочитания

  Над 13 000 е-рецепти са издадени само за ден

  Зъболекари и ветеринари вече също могат да издават електронни рецепти
  17 октомври 2023, 09:33 a+ a- a

  Общият брой на издадените електронни „бели“ рецепти през Националната здравноинформационна система (НЗИС) надхвърли 13 хил. само в рамките на вчерашиня ден, съобщават от „Информационно обслужване“.

  Според промените в Наредба № 4 за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти, от 16 октомври 2023 г., всички лекарства за лечение на диабет и антибактериалните лекарствени продукти за системна употреба, се изписват само с електронна рецепта. Данните сочат, че „белите“ рецепти, издадени от лекари в рамките на деня, надхвърлят 12 500, а тези от специалисти по дентална медицина – близо 700. За сравнение през последния месец, когато промените в Наредба 4 още не бяха влезли в сила, средно на ден се изписваха по не повече от 200. От пускането на системата в експлоатация през декември 2020 г. до сега са изписани близо 40 млн. електронни рецепти, като едва 50 хил. от тях са „бели".

  Издаването на електронна рецепта не отменя посещението при лекар, тъй като предписването на медикаменти се извършва след физически преглед.

  През мобилното приложение eRx в рамките на деня успешно са генерирани над 1000 рецепти. Новата версия на приложението 1.2 позволява на специалистите по дентална медицина и ветеринарните лекари също да издават електронни рецепти. Това стана възможно след като за по-малко от седмица екипът на „Информационно обслужване“ успя да интегрира актуалните регистри на зъболекари и ветеринари към НЗИС и платформата за мобилно издаване на електронни рецепти.

  Чрез мобилното приложение медицинските лица могат да изписват електронна рецепта по всяко едно време и от всяка една точка. Изписаната рецепта попада веднага в електронното здравно досие на пациента и може да бъде изпълнена от всяка една аптека. Целта на приложението е да улесни лекари, зъболекари и ветеринари в издаването на електронни рецепти, в случаите, в които нямат достъп до компютър с медицински софтуер.

  Мобилното приложение eRx може да бъде изтеглено безплатно от Google Play или App Store. За апарати с операционна система Android, които имат официален и пълен достъп до Google Play Services, новата версия на приложението 1.2 вече е налична и може да се ползва от лекари, зъболекари и ветеринари, а за мобилни устройства с операционна система iOS се очаква всеки момент да бъде одобрена от App Store. Подробна информация и инструкции за използването на eRx може да бъде намерена на https://his.bg/erx/.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 дни
  JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
  Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
  преди 2 дни
  СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
  Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
  18 април 2024, 16:05
  В София започна Serp Conf. 2024 International
  Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
  18 април 2024, 15:57
  Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
  Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
  18 април 2024, 15:14
  BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
  Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
  18 април 2024, 08:29
  Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
  Подпомогната от промишленото производство