сряда, 17 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  537 прочитания

  ЕП прие Шенгенските визи да бъдат дигитализирани

  Визите ще станат по-сигурни и по-трудни за фалшифициране
  18 октомври 2023, 15:02 a+ a- a

  В сряда евродепутатите гласуваха нов закон за цифровизиране на шенгенските визи, който ще ги направи по-сигурни и достъпни. След постигнатото споразумение със Съвета през юни Парламентът одобри цифровизираните визови процедури за Шенгенското пространство с 573 гласа „за“, 36 „против“ и 16„въздържал се“ (цифровизиране на процедурата за издаване на визи) и 548 гласа „за“, 37„против“ и 9 „въздържал се“ (регламентът за визовия стикер).

  Чрез цифровизиране на процеса на кандидатстване за визи, законодателството цели да намали разходите и усилията, необходими за подаване на заявление, като същевременно се гарантират хармонизирани практики в цяла Европа и се подобрява сигурността. Заявленията за издаване на визи ще бъдат обработвани от единна онлайн платформа, която ще информира кандидатите коя държава ще получи тяхното заявление (в случай на пътувания в няколко държави). Новите криптографски подписани визи са по-сигурни и по-трудни за фалшифициране.

  В преговорите със Съвета членовете на ЕП гарантират, че новата система е достъпна за всички, независимо от езиковите умения, увреждания или слабо интернет покритие.

  В дебата преди гласуването докладчикът Матяж Немец заяви: „В момента Европа изостава от нейните партньори в областта на цифровите визови процедури. С тази реформа ще наваксаме и целият процес ще стане по-евтин и по-лесен за кандидатите. Това също ще направи злоупотребата със системата по-трудна, което ще направи процеса по-сигурен. Единната платформа на ЕС за кандидатстване за визи ще бъде градивен елемент за възприемането на Европа като единна географска единица“.

  След стартирането на Визовата информационна система (ВИС) и други бази данни в областта на правосъдието и вътрешните работи, части от визовата процедура в ЕС бяха цифровизирани, но заявленията за издаване на визи и стикерите, подавани на успешните кандидати, остават в аналогична форма. Последното преразглеждане на Визовия кодекс на ЕС изрично предвижда възможност за подписване на заявления по електронен път, което проправя пътя за напълно цифровизирана процедура за кандидатстване за виза.

  След като Съветът също официално приеме законодателството, то ще бъде публикувано в Официален вестник на ЕС. Ще влезе в сила на двадесетия ден след публикуването му.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 6 часа
  Петя Димитрова, АББ: Няма основания да се очаква, че лихвите ще се повишат с въвеждането на еврото
  Между 300 и 400 млн. лв. се очаква да изразходват банките у нас за въвеждането на еврото
  преди 7 часа
  В София ще се проведат първите в България конференция и хакатон, посветени на Ethereum
  ETHSofia ще се състои между 17 и 19 октомври в Иновационен форум „Джон Атанасов“
  преди 7 часа
  ОББ: Очакваме по-висок икономически растеж през тази година в сравнение с 2023
  Пазарът на труда се характеризира с ограничено предлагане на квалифициран персонал и относително високо търсене, което се отразява във висок ръст на средната работна заплата
  преди 8 часа
  Tesla ще съкрати над 10% от работната си сила
  Двама висши мениджъри също се оттеглят
  преди 10 часа
  Sameday планира 200% увеличение на точките за доставка извън дома в България
  Експанзията до 1500 точки до края на 2024 г. е част от регионален инвестиционен план в размер на €30 млн.