сряда, 17 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  582 прочитания

  Отпускат над 8 млн. лв. за 3 национални програми в науката

  19 октомври 2023, 09:40 a+ a- a

  Правителството отпусна 8 500 000 лв. за изпълнението на вторите етапи на три национални програми в областта на науката.

  1 600 000 лв. са за Националната научна програма „Развитие и утвърждаване на българистиката в чужбина“. Тя е насочена към провеждане на целеви научни изследвания чрез създаване на мрежа от изследователи, която включва както преподаватели от България и чужбина, така и студенти, докторанти и млади учени, с интерес към българистиката и нейното популяризиране. До момента е изготвена база данни с 207 българисти от различни държави и континенти, подготвени са анкети, насочени към изследователските полета на българистиката. Създадена е онлайн библиографска платформа „Езиковедска българистика. Библиография на българска езиковедска литература“, както и „Концепция за дигитални образователни и изследователски програми за дистанционно обучение на студенти и докторанти“.

  За Националната програма за полярни изследвания „От полюс до полюс“ 2022 - 2025 г.“ се дават 3 600 000 лв.. Целта на програмата е провеждане на мултидисциплинарни научни изследвания и мониторинг на компоненти от полярната околната среда чрез изграждане на устойчива партньорска мрежа между научни организации и висши училища. Чрез включването на научноизследователския кораб „Св. св. Кирил и Методий“ за първи път в полярните изследвания на България се повиши значително пространството за научна работа, както на българските учени, така и на техните чуждестранни колеги в полярните региони и Световния океан.

  3 300 000 лв. са за Националната научна програма „Сигурност и отбрана“, чиято цел е осигуряване на благоприятна среда за развитие на обществото и държавата чрез координирани и целеви фундаментални и приложни научни изследвания в областта на сигурността и отбраната. По програмата се извършва научноизследователска, научно-приложна и приложна дейност в областта на сигурността, киберсигурността и киберотбраната, както и отбрана и защита на населението при бедствия и аварии.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 6 часа
  Петя Димитрова, АББ: Няма основания да се очаква, че лихвите ще се повишат с въвеждането на еврото
  Между 300 и 400 млн. лв. се очаква да изразходват банките у нас за въвеждането на еврото
  преди 7 часа
  В София ще се проведат първите в България конференция и хакатон, посветени на Ethereum
  ETHSofia ще се състои между 17 и 19 октомври в Иновационен форум „Джон Атанасов“
  преди 8 часа
  ОББ: Очакваме по-висок икономически растеж през тази година в сравнение с 2023
  Пазарът на труда се характеризира с ограничено предлагане на квалифициран персонал и относително високо търсене, което се отразява във висок ръст на средната работна заплата
  преди 9 часа
  Tesla ще съкрати над 10% от работната си сила
  Двама висши мениджъри също се оттеглят
  преди 11 часа
  Sameday планира 200% увеличение на точките за доставка извън дома в България
  Експанзията до 1500 точки до края на 2024 г. е част от регионален инвестиционен план в размер на €30 млн.