сряда, 17 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  986 прочитания

  Създават Съвет за иновации към МИР

  В него трябва да участват представители на научните среди, бизнеса, медицински специалисти и финансиращи организации, обясни министърът на иновациите
  27 октомври 2023, 15:56 a+ a- a

  Подготвяме учредяването на Съвет за иновациите към Министерството на иновациите и растежа. От изключителна важност е в него да участват представители на научните среди, на бизнеса, на стартъпи и финансиращи организации. Целта е да работим за устойчивост на иновационната екосистема чрез включването на всички заинтересовани страни. Например за създаването на общи решения в сектор „Здравеопазване“ е важно да се включат както предприемачи, иноватори, така и медицински специалисти и учени. Затова е необходима по-дългосрочна стратегия, която да бъде развита през годините, а не да е приоритет на едно правителство за един мандат. Това заяви министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева. Тя участва в конференция „За по-устойчива здравна система в България“ в София, организирана от Българо-швейцарската, Американската и Германо-българската търговски камари. В събитието участваха министрите на здравеопазването проф. д-р Христо Хинков и на електронното управление Александър Йоловски, проф. Рифат Атун, отговарящ за глобалните здравни системи към департамента по обществено здраве към университета Харвард, САЩ, както и представители на професионални и секторни асоциации.

  „Иновациите са ключът към промяната в здравеопазването у нас. Чрез инвестиции в този сектор може да обърнем представите за здравеопазването у нас – от темите за проблемите в теми на възможностите“, каза още Стойчева. Тя подчерта, че иновациите в определена област не могат да се реализират само от едно министерство, а са модел и стратегия за визия и работа на няколко институции.

  „Работим с всички министерства, за да се развиват иновации в различните сектори. Ако всяка институция и сфера работи самостоятелно, отново ще се стигне до отделни действия, които не водят до по-добър ефект за икономиката“, обясни министърът.

  „Темата за дигитализацията на здравеопазването е изключително важна, но не е единствената. Необходима е обща политика спрямо медицинските кадри и развитието на капацитета на целия здравен сектор, който си взаимодейства с всички останали сектори“, заяви още Стойчева. Тя припомни, че предстои по програмата за иновации в предприятията (ПКИП) да бъдат отворени за кандидатстване за българските фирми две процедури – за разработване на иновации и за внедряването им. „Има отделен значителен ресурс за тях“, каза министърът. По двете процедури за разработване и за внедряване на иновациите малките и средни компании ще имат достъп до 420 млн. лв.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 6 часа
  Петя Димитрова, АББ: Няма основания да се очаква, че лихвите ще се повишат с въвеждането на еврото
  Между 300 и 400 млн. лв. се очаква да изразходват банките у нас за въвеждането на еврото
  преди 7 часа
  В София ще се проведат първите в България конференция и хакатон, посветени на Ethereum
  ETHSofia ще се състои между 17 и 19 октомври в Иновационен форум „Джон Атанасов“
  преди 8 часа
  ОББ: Очакваме по-висок икономически растеж през тази година в сравнение с 2023
  Пазарът на труда се характеризира с ограничено предлагане на квалифициран персонал и относително високо търсене, което се отразява във висок ръст на средната работна заплата
  преди 9 часа
  Tesla ще съкрати над 10% от работната си сила
  Двама висши мениджъри също се оттеглят
  преди 10 часа
  Sameday планира 200% увеличение на точките за доставка извън дома в България
  Експанзията до 1500 точки до края на 2024 г. е част от регионален инвестиционен план в размер на €30 млн.