сряда, 17 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  665 прочитания

  Г-7 договори принципи за регулиране на изкуствения интелект

  11-те принципа целят смекчаване на рисковете и злоупотребата, както и откриване на уязвимости
  31 октомври 2023, 13:34 a+ a- a

  снимка: ЕП

  Европейската комисия приветства споразумението на лидерите на Г-7 относно международните ръководни принципи за изкуствения интелект (ИИ) и кодекса за поведение на разработчиците на ИИ в рамките на процеса Хирошима в областта на ИИ. Тези принципи и доброволният кодекс за поведение ще допълнят на международно равнище правнообвързващите правила, които съзаконодателите на ЕС понастоящем финализират в Законодателния акт на ЕС за изкуствения интелект.

  Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е сред подписалите изявлението на лидерите на Г-7, публикувано от японското председателство на Г-7 през 2023.

  Тя коментира: „Потенциалните ползи от изкуствения интелект за гражданите и икономиката са огромни. Бързото развитие на капацитета на ИИ обаче води и до нови предизвикателства. ЕС вече е регулаторен лидер със Законодателния акт за ИИ, но също така допринася за изграждането на защитни механизми и управлението на ИИ на световно равнище. Радвам се, че мога да приветствам международните ръководни принципи на Г-7 и доброволния кодекс на поведение, които отразяват ценностите на ЕС за насърчаване на надежден ИИ. Призовавам разработчиците на ИИ възможно най-скоро да подпишат и приложат този кодекс за поведение.“

  11-те ръководни принципа, приети от лидерите на ЕС и 7-те държави, които съставляват Г-7, дават насоки за организациите, които разработват, внедряват и използват усъвършенствани системи с ИИ, като например системи с общо предназначение и такива с генеративен ИИ, за да насърчават безопасността и надеждността на технологията. Те включват ангажименти за смекчаване на рисковете и злоупотребата и за откриване на уязвимости, за насърчаване на отговорния обмен на информация, докладването на инциденти и инвестициите в киберсигурността, както и система за етикетиране, която да помага на потребителите да идентифицират генерираното от ИИ съдържание.

  Въз основа на резултатите от проучване сред заинтересованите страни тези принципи са разработени съвместно от ЕС с другите членове на Г-7 в рамките на процеса Хирошима в областта на изкуствения интелект. Ръководните принципи на свой ред послужиха като основа за съставянето на кодекс за поведение, който ще предостави подробни и практически насоки за организациите, разработващи ИИ. Доброволният кодекс за поведение също така ще насърчи отговорното управление на ИИ в световен мащаб. Двата документа ще бъдат преразглеждани и актуализирани при необходимост, включително чрез приобщаващи консултации с участието на заинтересованите страни, за да се гарантира, че остават пригодни за целта и реагират своевременно на тази бързо развиваща се технология. Лидерите на Г-7 призоваха организациите, разработващи усъвършенствани системи с ИИ, да се ангажират с прилагането на Международния кодекс за поведение. Първите подписали ще бъдат обявени в близко бъдеще.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 7 часа
  Петя Димитрова, АББ: Няма основания да се очаква, че лихвите ще се повишат с въвеждането на еврото
  Между 300 и 400 млн. лв. се очаква да изразходват банките у нас за въвеждането на еврото
  преди 8 часа
  В София ще се проведат първите в България конференция и хакатон, посветени на Ethereum
  ETHSofia ще се състои между 17 и 19 октомври в Иновационен форум „Джон Атанасов“
  преди 8 часа
  ОББ: Очакваме по-висок икономически растеж през тази година в сравнение с 2023
  Пазарът на труда се характеризира с ограничено предлагане на квалифициран персонал и относително високо търсене, което се отразява във висок ръст на средната работна заплата
  преди 9 часа
  Tesla ще съкрати над 10% от работната си сила
  Двама висши мениджъри също се оттеглят
  преди 11 часа
  Sameday планира 200% увеличение на точките за доставка извън дома в България
  Експанзията до 1500 точки до края на 2024 г. е част от регионален инвестиционен план в размер на €30 млн.