неделя, 21 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  724 прочитания

  Проучване: България с най-висок социален риск в ЕС

  Следващото сериозно предизвикателство е изкуственият интелект, който може да доведе до загуба на работни места, алармират експертите от Allianz Trade
  31 октомври 2023, 14:30 a+ a- a

  България вече е държавата с най-висок социален риск в Европейския съюз. Това показва индекс за социална устойчивост (Social Rresilience Index)*, който следи 12 икономически, социални и политически параметъра в 185 страни от цял свят. Класацията се изготвя регулярно от лидера в застраховането на търговски кредити в света и у нас Allianz Trade. В предишното издание на доклада преди две години с по-тревожни показатели от страната ни е Румъния, но след отбелязан напредък тя вече заема по-благоприятна позиция.

  Social Rеsilience Index подрежда държавите от 1-во до 185-о място, като в челните позиции са тези с най-нисък риск. Тази година България запазва 59-та позиция макар и с леко влошени показатели, докато Румъния вече е на 56-та. Експертите обръщат внимание, че двете държави остават най-бедните в ЕС и с най-ниска степен на доверие на гражданите към управлението. Доказателство за това са честите граждански протести, предсрочни избори и нестабилни правителства.

  Тази година експертите на Allianz Trade алармират за влошаване на социалната стабилност на глобално ниво, като сред основните причини за това са обезценката на валути, ръстът на цените на храни и горива, както и намаленото участие на работна сила. Така разликите в нивото на социален риск между развитите и развиващите се икономики по света се задълбочава заради различната устойчивост на растящите цени на живота и енергийната криза.

  Държавата с най-добра социална устойчивост в света остава Дания, а в челната тройка на най-спокойните влизат още Финландия и Швейцария, които се изкачват съответно с 3 и 1 позиция спрямо 2021 г. Латинска Америка е единственият регион в света, където през последните две години се наблюдава намаляване на социалния риск. Най-сериозно влошаване има при държави, които разчитат изключително на внос на храна и горива. В същото време при някои износители като ОАЕ и Катар се отчитат благоприятни тенденции.

  Като потенциален фактор за увеличаване на социалното напрежение и риск в световен мащаб експертите на Allianz Trade идентифицират предстоящите избори в огромен брой държави през 2024 година. Вторият важен „спусък“ през следващите години се очаква да бъде развитието на изкуствения интелект, което може да доведе до загуба на работни места и разпространение на дезинформация.

  „Някои правителства започват да въвеждат ответни регулаторни механизми, с които да се защитят работните места и да се избегнат други рискове за социалната стабилност с навлизането на AI. Но за икономиките, които са силно зависими от сферите на услугите, ще бъде сериозно предизвикателство да се адаптират бързо и да догонват технологичния напредък.“, се казва в доклада.

  Индексът за социален риск може да послужи като още един инструмент за компаниите да се ориентират за стабилността на бизнес средата в съответните държави. Това е допълнителен сигнал какво можем да очакваме в перспектива при осъществяване на търговски сделки с партньори на съответните пазари.”, обяснява Камелия Попова, управител на Euler Hermes за България, вече опериращи под търговската марка Allianz Trade за България. “Като глобален лидер ние имаме комплексен подход в мониторинга на ситуацията по света, за да можем да реагираме своевременно и да помагаме на клиентите си да се предпазят. Един от начините компаниите да се защитят във времена на увеличаваща се икономическа несигурност и растящ социален риск, е да имат застраховка на търговските кредити.”, допълва тя.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 дни
  JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
  Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
  преди 2 дни
  СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
  Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
  18 април 2024, 16:05
  В София започна Serp Conf. 2024 International
  Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
  18 април 2024, 15:57
  Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
  Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
  18 април 2024, 15:14
  BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
  Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
  18 април 2024, 08:29
  Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
  Подпомогната от промишленото производство