сряда, 17 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  651 прочитания

  Байдън подписа насоки за безопасен AI

  Изпълнителната заповед цели баланс между нуждите на технологичните компании и националната сигурност и правата на потребителите
  31 октомври 2023, 14:12 a+ a- a

  Снимка: Official White House Photo by Cameron Smith

  Американският президент Джо Байдън подписа амбициозна изпълнителна заповед относно изкуствения интелект (ИИ/AI), която се стреми да балансира нуждите на авангардни технологични компании с националната сигурност и правата на потребителите, създавайки ранен набор от предпазни средства, които могат да бъдат укрепени от законодателство и глобални споразумения, пише AP.

  Преди да подпише заповедта, Байдън каза, че AI движи промяната със „скорост на деформация“ и носи огромен потенциал, както и опасности.

  „ИИ е навсякъде около нас“, каза Байдън. „За да реализираме обещанието на AI и да избегнем риска, трябва да управляваме тази технология.“

  Заповедта е начална стъпка, която има за цел да гарантира, че AI е надежден и полезен, а не измамен и разрушителен. Заповедта, която вероятно ще трябва да бъде подсилена с действия на Конгреса, се стреми да насочва начина, по който се разработва ИИ, така че компаниите да могат да печелят, без да излагат на опасност обществената безопасност.

  Използвайки Закона за отбранителното производство, заповедта изисква водещите разработчици на AI да споделят резултатите от тестовете за безопасност и друга информация с правителството. Националният институт за стандарти и технологии трябва да създаде стандарти, за да гарантира, че инструментите за изкуствен интелект са безопасни и сигурни преди публичното им пускане.

  Министерството на търговията трябва да издаде насоки за етикетиране и воден знак, генерирано от AI съдържание, за да помогне за разграничаване между автентични взаимодействия и тези, генерирани от софтуер. Обширната поръчка засяга въпроси, свързани с неприкосновеността на личния живот, гражданските права, защитата на потребителите, научните изследвания и правата на работниците.

  Насоките в рамките на заповедта трябва да бъдат приложени и изпълнени в диапазона от 90 до 365 дни.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 7 часа
  Петя Димитрова, АББ: Няма основания да се очаква, че лихвите ще се повишат с въвеждането на еврото
  Между 300 и 400 млн. лв. се очаква да изразходват банките у нас за въвеждането на еврото
  преди 8 часа
  В София ще се проведат първите в България конференция и хакатон, посветени на Ethereum
  ETHSofia ще се състои между 17 и 19 октомври в Иновационен форум „Джон Атанасов“
  преди 8 часа
  ОББ: Очакваме по-висок икономически растеж през тази година в сравнение с 2023
  Пазарът на труда се характеризира с ограничено предлагане на квалифициран персонал и относително високо търсене, което се отразява във висок ръст на средната работна заплата
  преди 9 часа
  Tesla ще съкрати над 10% от работната си сила
  Двама висши мениджъри също се оттеглят
  преди 11 часа
  Sameday планира 200% увеличение на точките за доставка извън дома в България
  Експанзията до 1500 точки до края на 2024 г. е част от регионален инвестиционен план в размер на €30 млн.