сряда, 17 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  705 прочитания

  Заплатите в САЩ се увеличават

  Темпът на ръст е малко по-бърз спрямо предходното тримесечие
  01 ноември 2023, 10:51 a+ a- a

  Снимка: iStock

  Заплатите и придобивките в САЩ се увеличават с малко по-бързи темпове през тримесечието юли-септември в сравнение с предходните три месеца – плюс за работниците, но тенденция, която също представлява риск за борбата на Федералния резерв (Фед) срещу инфлацията, пише Quartz.

  Възнаграждението, измерено чрез индекса на разходите за заетост, се е увеличило с 1,1% през третото тримесечие спрямо ръст от 1% през тримесечието април-юни, съобщи Министерството на труда. В сравнение с преди година ръстът на компенсациите се забавя до 4,3% от 4,5% през второто тримесечие.

  Коригирано спрямо инфлацията, общото възнаграждение е нараснало с 0,6% през третото тримесечие в сравнение с година по-рано, много по-бавно от увеличението през второто тримесечие от 1,6%.

  По някои показатели средното заплащане се охлажда, твърдят икономисти. Заплатите и почасовото възнаграждение на работниците в частния сектор, с изключение на тези, които получават бонуси и други стимули, се увеличават с 0,9% през третото тримесечие, което е спад от 1,1% спрямо предходния период.

  Служителите на Фед смятат ECI* за една от най-важните мерки за заплати и обезщетения, тъй като измерва как се променя заплащането за една и съща комбинация от работни места, а не средното почасово заплащане, което може да бъде увеличено заради масовите съкращения сред работниците с по-ниски доходи, например.

  Растежът на заплащането и обезщетенията, измерен от ECI, достига връх от 5,1% миналата есен. И все пак по това време инфлацията се покачва много по-бързо, намалявайки общата покупателна способност на американците. Целта на Фед е да забави инфлацията, така че дори по-малките увеличения на заплатите да могат да доведат до коригирани спрямо инфлацията увеличения на доходите.

  Председателят на Фед Джером Пауъл посочи, че увеличенията на заплатите с темп от около 3,5% годишно са в съответствие с целта на централната банка от 2% инфлация. Докато по-високото заплащане е добро за работниците, то може също така да подхрани инфлацията, ако компаниите решат да прехвърлят по-високите разходи за труд под формата на по-високи цени. Компаниите могат също да приемат по-ниски маржове на печалба или да повишат ефективността на своята работна сила, което им позволява да плащат повече, без да повишават цените.

  *ECI – ECI отразява промяната в разходите на работодателите за заплати, възнаграждения и 20 различни обезщетения, класифицирани в шест категории. Надниците и заплатите се определят като почасова ставка на заплащане или, за работниците, на които не се заплаща на почасова база, доходите, разделени на съответните планирани часове.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 6 часа
  Петя Димитрова, АББ: Няма основания да се очаква, че лихвите ще се повишат с въвеждането на еврото
  Между 300 и 400 млн. лв. се очаква да изразходват банките у нас за въвеждането на еврото
  преди 7 часа
  В София ще се проведат първите в България конференция и хакатон, посветени на Ethereum
  ETHSofia ще се състои между 17 и 19 октомври в Иновационен форум „Джон Атанасов“
  преди 7 часа
  ОББ: Очакваме по-висок икономически растеж през тази година в сравнение с 2023
  Пазарът на труда се характеризира с ограничено предлагане на квалифициран персонал и относително високо търсене, което се отразява във висок ръст на средната работна заплата
  преди 8 часа
  Tesla ще съкрати над 10% от работната си сила
  Двама висши мениджъри също се оттеглят
  преди 10 часа
  Sameday планира 200% увеличение на точките за доставка извън дома в България
  Експанзията до 1500 точки до края на 2024 г. е част от регионален инвестиционен план в размер на €30 млн.