сряда, 17 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  975 прочитания

  МОН: Електрониката и мехатрониката са подходящи за дуално обучение на студенти

  Ще очакваме проекти от бизнеса за дуално обучение на студенти, посочи министърът на образованието
  03 ноември 2023, 09:13 a+ a- a

  Областта на електрониката и мехатрониката е много подходяща за предстоящото въвеждане на дуално обучение в университетите. Създават се програми за дуално обучение във висшите училища за бакалавърски и магистърски специалисти и ще очакваме проекти от бизнеса в този сектор за дуално обучение на студенти. Това заяви министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков при откриването на Третото издание на Форум „Микроелектроника и мехатроника”, организиран от Техническия университет – София, Клъстера по мехатроника и автоматизация и Клъстера по микроелектроника и индустриални електронни системи.

  Той посочи, че Министерството на образованието и науката ще подкрепи висшите училища, които обучават студенти в специалности в иновативните инженерни направления, включително със създаване на съвместни магистърски или бакалавърски програми между университети, както и с участието на научни институти на БАН.

  Проф. Цоков поздрави Техническия университет в София (част от Европейския технологичен университет EUt+), който успя да адаптира своите учебни програми за подготовката на специалисти в тези сфери по водещите европейски стандарти.

  Министърът подчерта, че в голяма част от разкритите 16 центъра за върхови постижения по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ се развиват водещи направления в съвременната инженерна наука.

  „В новата програма „Образование“ е заложено още по-сериозно развитие на тези центрове от гледна точка на това как центровете към определени университети да се свържат с бизнеса, да работят, да създават стартъпи, да се развиват и да се стигне до определена реализация на научните изследвания в рамките на тези научни инфраструктури“, каза министърът.

  Той изрази надежда, че компаниите от сектора ще подпомогнат университетите в трансфера на научното знание до практиката.

  Експерти и специалисти от водещи компании, работещи в областта на роботика, мехатроника, автоматизацията и микроелектрониката, бяха приветствани също от министрите на иновациите и растежа Милена Стойчева и на икономиката и индустрията Богдан Богданов. На откриването на форума в София Тех Парк присъства и зам.-министърът на образованието и науката проф. Генка Петрова, а в дискусиите участва директорът на дирекция „Наука“ Милена Дамянова.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 4 часа
  Петя Димитрова, АББ: Няма основания да се очаква, че лихвите ще се повишат с въвеждането на еврото
  Между 300 и 400 млн. лв. се очаква да изразходват банките у нас за въвеждането на еврото
  преди 6 часа
  В София ще се проведат първите в България конференция и хакатон, посветени на Ethereum
  ETHSofia ще се състои между 17 и 19 октомври в Иновационен форум „Джон Атанасов“
  преди 6 часа
  ОББ: Очакваме по-висок икономически растеж през тази година в сравнение с 2023
  Пазарът на труда се характеризира с ограничено предлагане на квалифициран персонал и относително високо търсене, което се отразява във висок ръст на средната работна заплата
  преди 7 часа
  Tesla ще съкрати над 10% от работната си сила
  Двама висши мениджъри също се оттеглят
  преди 9 часа
  Sameday планира 200% увеличение на точките за доставка извън дома в България
  Експанзията до 1500 точки до края на 2024 г. е част от регионален инвестиционен план в размер на €30 млн.