сряда, 17 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  737 прочитания

  Пазарът на труда в САЩ се забавя

  Нивото на безработицата се повишава до 3,9%
  06 ноември 2023, 08:21 a+ a- a

  Снимка: iStock

  Ръстът на работните места в САЩ се забави частично през октомври, тъй като стачките на профсъюза на Обединените автомобилни работници (UAW) срещу „Големите три“ (General Motors Company, Stellantis, която по-рано беше Fiat Chrysler, и Ford Motor Company ) производители на автомобили в Детройт намалиха заплатите в производството, а увеличението на годишните заплати беше най-малкото от близо 2,5 години, сочейки за облекчаване на условията на пазара на труда, отбелязва „Ройтерс“.

  Следеният отблизо доклад за заетостта на Министерството на труда показа, че нивото на безработица се повишава до 3,9% миналия месец, най-високото ниво от януари 2022 г., от 3,8 през септември.

  Икономиката добавя 101 000 работни места по-малко през август и септември спрямо предишните прогнози, което също предполага забавяне на инерцията на пазара на труда. Докладът засили очакванията на финансовите пазари, че Федералният резерв е приключил с повишаването на лихвените проценти за текущия цикъл и подобри шансовете централната банка на САЩ да създаде „меко кацане“ за икономиката, вместо да я потопи в рецесия, както се опасяваха някои икономисти .

  Неселскостопанските работни места са се увеличили със 150 000 миналия месец, след увеличение от 297 000 през септември, съобщиха от Бюрото по трудова статистика към Министерството на труда. Икономисти, анкетирани от „Ройтерс“, прогнозираха, че служителите на заплата ще се увеличат със 180 000.

  Около 52,0% от индустриите в частния сектор отчитат увеличение на заетостта, най-ниското ниво от април 2020 г., в сравнение с 61,4% през септември, показва проучването на предприятията.

  Заетостта в производството спада с 35 000, като стачката на UAW във фабриките на Ford Motor, General Motors и Stellantis, както и в заводите на Mack Trucks извади 33 000 работни места.

  Въпреки че наемането се забавя в резултат на кумулативното въздействие на повишаването на лихвените проценти от Фед, увеличаването на работните места остава далеч над приблизително 100 000 работни места месечно, необходими за поддържане на растежа на населението в трудоспособна възраст.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 7 часа
  Петя Димитрова, АББ: Няма основания да се очаква, че лихвите ще се повишат с въвеждането на еврото
  Между 300 и 400 млн. лв. се очаква да изразходват банките у нас за въвеждането на еврото
  преди 8 часа
  В София ще се проведат първите в България конференция и хакатон, посветени на Ethereum
  ETHSofia ще се състои между 17 и 19 октомври в Иновационен форум „Джон Атанасов“
  преди 8 часа
  ОББ: Очакваме по-висок икономически растеж през тази година в сравнение с 2023
  Пазарът на труда се характеризира с ограничено предлагане на квалифициран персонал и относително високо търсене, което се отразява във висок ръст на средната работна заплата
  преди 9 часа
  Tesla ще съкрати над 10% от работната си сила
  Двама висши мениджъри също се оттеглят
  преди 11 часа
  Sameday планира 200% увеличение на точките за доставка извън дома в България
  Експанзията до 1500 точки до края на 2024 г. е част от регионален инвестиционен план в размер на €30 млн.