сряда, 17 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  792 прочитания

  ЕП и съвета постигнаха споразумение за европейски дигитален портфейл

  Европейската цифрова идентичност ще се използва на строго доброволна основа
  09 ноември 2023, 08:26 a+ a- a

  Снимка: ЕП

  Преговарящите от Парламента и Съвета постигнаха временно споразумение за създаването на общоевропейска рамка за цифрова идентичност.

  Съгласно договорения текст този нов портфейл за цифрова самоличност ще позволи на гражданите да се идентифицират и удостоверяват онлайн, без да се налага да прибягват до търговски доставчици – практика, която поражда опасения за доверие, сигурност и поверителност.

  Портфейлът на ЕС ще се използва на доброволна основа. По време на преговорите евродепутатите осигуриха разпоредби за защита на правата на гражданите и насърчаване на приобщаваща цифрова система, като избягват дискриминацията срещу онези, които избират да не използват цифровия портфейл.

  Споразумението предвижда безплатни „квалифицирани електронни подписи“ за потребители на портфейли в ЕС, които се ползват с най-голямо доверие и имат същия правен статус като ръкописния подпис, както и взаимодействия между портфейли, за да се подобри плавността на цифровия обмен. Членовете на ЕП също така наложиха естеството на портфейла с отворен код, за да насърчи прозрачността, иновациите и да подобри сигурността. Освен това те определят строги правила за регистрацията и надзора на участващите компании, за да осигурят отчетност и проследимост.

  Защита на данните и поверителност
  Чрез така нареченото табло за поверителност потребителите ще имат пълен контрол върху своите данни и да поискат данните им да бъдат изтрити, както е предвидено в Общия регламент за защита на данните (GDPR). Освен това правото на използване на псевдоним е залегнало в законодателството.

  Законодателството изяснява обхвата на квалифицираните сертификати за удостоверяване на уебсайтове, което гарантира, че потребителите могат да проверят кой стои зад уебсайт, като същевременно запазва настоящите добре установени правила и стандарти за сигурност в индустрията.

  Следващи стъпки
  Сега законодателството ще трябва да бъде одобрено както от Парламента, така и от Съвета, преди да стане закон. Комисията по промишленост, изследвания и енергетика ще проведе гласуване на 28 ноември.

  Предистория
  Проучване на изследователската служба на Европейския парламент подчертава, че след пандемията предоставянето на публични и частни услуги става все по-дигитално. В същото време субекти като банки, доставчици на електронни комуникационни услуги и компании за комунални услуги, някои от които трябва да събират атрибути за самоличност, действат като проверени доставчици на самоличност.

  Съществуващите решения за дигитален портфейл позволяват на потребителите да съхраняват и свързват данни в единна безпроблемна среда на своите мобилни телефони. Според Комисията обаче това удобство идва с цената на загуба на контрол върху личните данни, докато тези решения са изключени от потвърдена физическа самоличност, което прави измамите и заплахите за киберсигурността по-трудни за смекчаване.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 5 часа
  Петя Димитрова, АББ: Няма основания да се очаква, че лихвите ще се повишат с въвеждането на еврото
  Между 300 и 400 млн. лв. се очаква да изразходват банките у нас за въвеждането на еврото
  преди 6 часа
  В София ще се проведат първите в България конференция и хакатон, посветени на Ethereum
  ETHSofia ще се състои между 17 и 19 октомври в Иновационен форум „Джон Атанасов“
  преди 7 часа
  ОББ: Очакваме по-висок икономически растеж през тази година в сравнение с 2023
  Пазарът на труда се характеризира с ограничено предлагане на квалифициран персонал и относително високо търсене, което се отразява във висок ръст на средната работна заплата
  преди 8 часа
  Tesla ще съкрати над 10% от работната си сила
  Двама висши мениджъри също се оттеглят
  преди 9 часа
  Sameday планира 200% увеличение на точките за доставка извън дома в България
  Експанзията до 1500 точки до края на 2024 г. е част от регионален инвестиционен план в размер на €30 млн.