четвъртък, 18 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1624 прочитания

  Отворен е приемът за Годишната докторантска стипендия на Фондация Карол знание

  Тя е в размер на 10 000 лв., а крайният срок за кандидатстване е 30 ноември
  09 ноември 2023, 08:42 a+ a- a

  (л) Цветомир Гечев, Станимир Каролев, Моника Праматарова със специална награда за иновация, и Радослав Симеонов с награда за принос в науката (Снимки: Фондация Карол знание)

  Започна прием на кандидатури в конкурса за Годишна докторантска стипендия в размер на 10 000 лв. на Фондация Карол Знание.

  Кандидатите трябва да са редовни докторанти, които не са в последна година на обучението си и да работят в областта на:
   • Техническите науки;
   • Естествените науки;
   • Медицинските науки.

  Крайният срок за кандидатстване е 30 ноември, финалът на конкурса пред жури ще бъде през януари.

  През 2024 г. фондацията ще връчи отличието на седмия си лауреат в конкурса, наследник на годишната докторантска стипендия на финансова група Карол. През 2016 г. признанието беше за астронома Никола Каравасилев и от тогава наградените докторанти се определят като съзвездие лауреати. Сред тях са трима млади учени от Софийския университет, по двама от Технически университет – София, БАН, УАСГ, Медицински университет – София.

  Талантливите докторанти в различни области на науката досега са подкрепени с общо 90 000 лв. от фондация Карол Знание. Със средства от стипендията Никола Каравасилев оборудва лаборатория за експериментална физика във Физическия факултет за подготовка на изявени ученици, които той подготвя за международни състезания по експериментална физика и астрономия.

  Някои от докторантите използват средствата от стипендията за финансиране на работата си на терен. Носителят на стипендията за 2020 година Владимир Николов отдели средства за няколко поредни палеонтологични експедиции до находището на динозаври и други къснокредни гръбначни животни край град Трън. Докторантът от Национален природонаучен музей при БАН е първият български учен, който работи в областта на палеохистологията и изследва динозавърски кости на 83 млн. години.

  В последното издание на конкурса бяха връчени две специални награди – за иновация и за принос в науката. И двете награди са за докторанти на Софийски университет.
  Иновативната работа е на Моника Праматарова от Биологически факултет, която регистрира биоакустични сигнали на редица видове за първи път в науката. Признанието за принос в науката е за Радослав Симеонов от Физическия факултет, който изследва тъмната материя и работи за експерименти на CERN.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 3 часа
  Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
  Подпомогната от промишленото производство
  преди 3 часа
  България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
  Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава
  преди 3 часа
  преди 19 часа
  Петя Димитрова, АББ: Няма основания да се очаква, че лихвите ще се повишат с въвеждането на еврото
  Между 300 и 400 млн. лв. се очаква да изразходват банките у нас за въвеждането на еврото
  преди 20 часа
  В София ще се проведат първите в България конференция и хакатон, посветени на Ethereum
  ETHSofia ще се състои между 17 и 19 октомври в Иновационен форум „Джон Атанасов“
  преди 20 часа
  ОББ: Очакваме по-висок икономически растеж през тази година в сравнение с 2023
  Пазарът на труда се характеризира с ограничено предлагане на квалифициран персонал и относително високо търсене, което се отразява във висок ръст на средната работна заплата