сряда, 17 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  835 прочитания

  За първи път България с щанд на най-голямата технологична конференция в света

  Над 40 компании представят българската предприемаческа екосистема на WEB SUMMIT 2023 в Лисабон
  15 ноември 2023, 13:52 a+ a- a

  Снимки: МИР

  Образованието и предприемаческият подход изграждат устойчиво бъдеще. Те са основата за преодоляването на глобалните предизвикателства. Това заяви министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева на WEB SUMMIT 2023 в Лисабон. Тя участва в панела „Бъдещето на жените в технологиите“ заедно с министъра на дигитализацията на Дания Мари Биер.

  „Стремим се да насърчаваме жените иноватори, особено в сектори, които носят висока добавена стойност към икономиката и тези, които се занимават с научноизследователска дейност, да разгръщат потенциала си през предприемаческата и стартъп екосистема“, посочи министър Стойчева. По думите ѝ, жените избират да развиват бизнес в области, свързани с дълбоки технологии, биотехнологии, здравеопазване, околна среда и др.

  „Ако увеличим участието на жените в икономиката с 12%, след 4-5 години брутният вътрешен продукт може да се увеличи с до 30%“, посочи Стойчева. Тя подчерта, че включването на повече жени и поставянето им на ръководни позиции е нужно, за да има комплексен поглед и перспектива.

  Министърът на иновациите подчерта, че е важно предоставянето на модели за подражание и повече равнопоставеност между половете в различните сектори. „30% от българската делегация от представители на фирми, която водя за участие в събитието, са жени“, каза още тя.

  В изложението за първи път има български щанд, в който участват над 40 български технологични компании и стартъпи. Щандът е организиран от Агенцията за малки и средни предприятия (АМСП) към Министерството на иновациите и растежа (МИР). В рамките на конференцията фирмите се срещат с потенциални бизнес партньори, инвеститори и клиенти, с които обсъждат нови възможности за реализация на техните продукти и услуги.
  WEB SUMMIT 2023 представя последните тенденции и иновации в дигиталната сфера. На световното събитие присъстват над 70 000 души от 160 страни, 2600 стартъпа и над 900 инвеститори.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 6 часа
  Петя Димитрова, АББ: Няма основания да се очаква, че лихвите ще се повишат с въвеждането на еврото
  Между 300 и 400 млн. лв. се очаква да изразходват банките у нас за въвеждането на еврото
  преди 7 часа
  В София ще се проведат първите в България конференция и хакатон, посветени на Ethereum
  ETHSofia ще се състои между 17 и 19 октомври в Иновационен форум „Джон Атанасов“
  преди 8 часа
  ОББ: Очакваме по-висок икономически растеж през тази година в сравнение с 2023
  Пазарът на труда се характеризира с ограничено предлагане на квалифициран персонал и относително високо търсене, което се отразява във висок ръст на средната работна заплата
  преди 9 часа
  Tesla ще съкрати над 10% от работната си сила
  Двама висши мениджъри също се оттеглят
  преди 11 часа
  Sameday планира 200% увеличение на точките за доставка извън дома в България
  Експанзията до 1500 точки до края на 2024 г. е част от регионален инвестиционен план в размер на €30 млн.