сряда, 17 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  805 прочитания

  Инфлацията в САЩ остана непроменена през октомври

  Засилват се очакванията икономиката да избегне рецесия
  15 ноември 2023, 16:22 a+ a- a

  Снимка: iStock

  Потребителските цени в САЩ останаха непроменени през октомври, тъй като американците плащаха по-малко за бензин, а годишното покачване на базовата инфлация е най-малкото от две години, което затвърждава мнението, че Федералният резерв (Фед) вероятно е приключил с повишаването на лихвените проценти, отбелязва „Ройтерс“.

  Въпреки че наемите продължиха да се покачват миналия месец, темпът на увеличението се забавя значително спрямо септември. По-слабите от очакваното показания на инфлацията, отчетени от Бюрото по трудова статистика (BLS) към Министерството на труда в комбинация с данни от този месец, показващи забавяне на растежа на работните места и заплатите през октомври, засилват очакванията, че икономиката може да избегне рецесията от която всички се опасяват.

  Непромененото отчитане на индекса на потребителските цени (ИПЦ), първото от повече от година, последва ръст от 0,4% през септември. Цените на бензина намаляват с 5,0%, компенсирайки продължаващото увеличение на разходите за наемане на жилища. Цените на бензиностанциите се повишават с 2,1% през септември.

  Цените на храните се увеличават с 0,3% след покачване с 0,2% през всеки от предходните три месеца. Цените на хранителните стоки се увеличават, водени от по-високите цени на месото, рибата и яйцата. Зърнените храни и хлебните изделия също са поскъпнали, докато цените на плодовете и зеленчуците остават без промяна.

  През 12-те месеца до октомври ИПЦ се покачва с 3,2% след покачване с 3,7% през септември.
  Икономисти, анкетирани от „Ройтерс“, прогнозираха CPI да се повиши с 0,1% на месечна база и с 3,3% на годишна база.

  Въпреки че нарастването на потребителските цени на годишна база намалява от връх от 9,1% през юни 2022 г., дезинфлационната тенденция е спряна през последните месеци на фона на силна икономика, която се захранва от относително стеснен пазар на труда. Инфлацията продължава да надвишава целта на Фед от 2%.

  Повечето икономисти смятат, че най-бързата кампания за затягане на паричната политика на централната банка на САЩ от 80-те години на миналия век е приключила, наратив, срещу който председателят на Фед Джером Пауъл и други политици се противопоставят. Миналата седмица Пауъл каза, че „ако стане подходящо да затегнем допълнително политиката, няма да се поколебаем да го направим“.

  Финансовите пазари дори очакват намаление на лихвените проценти следващия май, според инструмента FedWatch на CME Group. От март 2022 г. Фед повиши основния си лихвен процент с 525 базисни пункта до текущия диапазон от 5,25%-5,50%.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 6 часа
  Петя Димитрова, АББ: Няма основания да се очаква, че лихвите ще се повишат с въвеждането на еврото
  Между 300 и 400 млн. лв. се очаква да изразходват банките у нас за въвеждането на еврото
  преди 7 часа
  В София ще се проведат първите в България конференция и хакатон, посветени на Ethereum
  ETHSofia ще се състои между 17 и 19 октомври в Иновационен форум „Джон Атанасов“
  преди 7 часа
  ОББ: Очакваме по-висок икономически растеж през тази година в сравнение с 2023
  Пазарът на труда се характеризира с ограничено предлагане на квалифициран персонал и относително високо търсене, което се отразява във висок ръст на средната работна заплата
  преди 8 часа
  Tesla ще съкрати над 10% от работната си сила
  Двама висши мениджъри също се оттеглят
  преди 10 часа
  Sameday планира 200% увеличение на точките за доставка извън дома в България
  Експанзията до 1500 точки до края на 2024 г. е част от регионален инвестиционен план в размер на €30 млн.