сряда, 17 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  923 прочитания

  Данните показват пряка връзка между степента на образование и нивата на доходи на младите хора

  Министър Цоков участва в Младежки икономически форум „България в Еврозоната – перспективи и предизвикателства пред младите хора“
  16 ноември 2023, 08:08 a+ a- a

  Снимка: МОН

  Данните показват пряка връзка между степента на образование, авторитета на висшето учебно заведение и нивата на доходи на кадрите на пазара на труда. Това каза министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков по време на Младежки икономически форум „България в Еврозоната – перспективи и предизвикателства пред младите хора“. Събитието се организира от студентския съвет на Университета за национално и световно стопанство, а в откриването му взе участие и ректорът на висшето училище проф. д-р Димитър Димитров.

  „Преди дни представихме данните от годишния доклад на ОИСР в сферата на образованието, които показват, че все още изоставаме в някои параметри“, посочи министър Цоков. Той даде пример с дела на хората с висше образование. В България 30% от хората на възраст между 25 и 64 години имат висше образование, а в страните членки този дял е съществено по-висок. „С години в общественото пространство се говори, че имаме висок дял на висшистите, но данните показват, че това не е така. Тук е и вашата роля като млади хора – да заразявате повече ваши връстници с опита ви и успехите, които постигате, за да тръгнат и те по стъпките ви“, обърна се професорът към студентите. Цитирани бяха и данни на ОИСР, които показват, че в България 25-34-годишните работници с бакалавърска степен (или еквивалентна) печелят 81% повече от тези без гимназиално образование, а тези с магистърска или докторска степен (или еквивалентна) получават със 139% повече.

  „Днес се учи не професия за цял живот, а как да бъдем успешни на пазара на труда. Трябва да променим и образованието ни по този начин и да формираме много повече меки умения в учениците и студентите, които да им помогнат да са успешни в променящия се свят“, подчерта Галин Цоков. Той допълни, че основна задача пред екипа му е да се промени и структурата на образованието, за да отговори на тези изисквания. „Заедно с това е важно и висшето образование да не изостава. Да имаме повече умни университети и внедрени дигитални решения насочени към развитие на компетентностите на младите хора“, каза още проф. Цоков.
  В рамките на участието си в конференцията той посочи и някои от плюсовете за младите хора от влизането на България в Еврозоната и отговори на актуални въпроси на студентите. Министърът получи плакет за подкрепата и участието в младежкия икономически форум.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 6 часа
  Петя Димитрова, АББ: Няма основания да се очаква, че лихвите ще се повишат с въвеждането на еврото
  Между 300 и 400 млн. лв. се очаква да изразходват банките у нас за въвеждането на еврото
  преди 7 часа
  В София ще се проведат първите в България конференция и хакатон, посветени на Ethereum
  ETHSofia ще се състои между 17 и 19 октомври в Иновационен форум „Джон Атанасов“
  преди 7 часа
  ОББ: Очакваме по-висок икономически растеж през тази година в сравнение с 2023
  Пазарът на труда се характеризира с ограничено предлагане на квалифициран персонал и относително високо търсене, което се отразява във висок ръст на средната работна заплата
  преди 9 часа
  Tesla ще съкрати над 10% от работната си сила
  Двама висши мениджъри също се оттеглят
  преди 10 часа
  Sameday планира 200% увеличение на точките за доставка извън дома в България
  Експанзията до 1500 точки до края на 2024 г. е част от регионален инвестиционен план в размер на €30 млн.