петък, 01 март 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1309 прочитания

  Хибридна зарядна станция с фотоволтаична централа зарежда 20 електромобила за четвърт час

  Иновацията е разработка на Централна енергоремонтна база и може да бъде изградена на места, независими от електромрежата
  20 ноември 2023, 10:17 a+ a- a

  Хибридната зарядна станция с фотоволтаична централа и батерии спечели златен медал за иновации от Международния технически панаир в Пловдив тази година. Снимка: ЦЕРБ

  Мощна хибридна зарядна станция с фотоволтаична централа и 2 батерии може да зарежда с ток от слънцето до 20 автомобила едновременно за по-малко от половин час. Разработката е на Централна енергоремонтна база (ЦЕРБ) EАД. Оттам в момента преговарят за проектиране и изграждане на иновационното съоръжение у нас и в чужбина. 

  Хибридната станция с фотоволтаична централа е и преносима. Тя може да бъде изградена на места, независими от електромрежата и инфраструктурата. 

  Станцията използва слънчевата енергия, генерирана от фотоволтаичните панели, и зарежда батериите ЦЕРБ BESS. След това енергията се подава на електрическото превозно средство. В зависимост от мощността на колата, зареждането отнема между 8 и 15 минути. За сравнение, в момента един електромобил в България се зарежда между 40 минути и 1 час.

  Хибридната станция с фотоволтаична централа и батерии може да бъде изградена както в рамките на съществуваща електромрежа, включително към малки бензиностанции, така и автономно, на изцяло независими от мрежата места. А поради това, че излишната енергия се акумулира в батериите, електромобилите може да се зареждат през нощта или в райони с много малко слънце. „По този начин имате достъп до зелена енергия 24 часа в денонощието, през цялата година, и никакви прекъсвания“, поясняват от ЦЕРБ. 

  Хибридната зарядна станция с фотоволтаична централа и батерии спечели златен медал за иновации от Международния технически панаир в Пловдив тази година. Системата за мониторинг на вибрациите на въртящи се електрически машини, която намалява риска от аварии наполовина, а разходите за поддръжка – с 40% (2015 г.), паспортизацията на силови трансформатори  – „здравният картон“ на съоръженията за диагностика и правилна поддръжка (2022 г.), батерийната система за съхранение на енергията от ВЕИ с управление в реално време и диспечерски пункт  (2022 г.) са други три иновации на ЦЕРБ, отличени със златен медал. Едно от последните нововъведения на компанията е регенерация на отработено трансформаторно масло, която позволява то да се ползва още 30-40 години, вместо да се бракува и изхвърля.

  В момента ЦЕРБ е най-голямото предприятие на Балканския полуостров за диагностика и поддръжка на електрически съоръжения и единственото подобно у нас. Тази година компанията „навършва“ 75 години. Иновациите са основен фокус в дейността на предприятието от приватизацията му през 2001 година. 

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 8 часа
  Проучване: Лихвите за покупка на жилище у нас вероятно ще останат ниски, а тези за бизнес имоти - по-високи
  Приемането ни в Шенген и еврозоната са предпоставки за засилване на интереса на чуждестранни инвеститори към България, сочи анализ на Colliers
  преди 8 часа
  ЕП подкрепи плановете за европейски цифров портфейл
  Новата рамка за цифрова идентичност ще предостави на гражданите на ЕС трансграничен цифров достъп до ключови обществени услуги
  преди 15 часа
  ОББ и ЕИБ със споразумение за гаранции по нови кредити за предприятия с персонал до 3000 души
  ОББ има 3 активни споразумения с ЕИБ и ЕИФ, по които може да отпусне нови кредити на обща стойност до 2 млрд. лв.
  преди 1 ден
  Шотев: Рекордни са инвестициите у нас за 2023
  Те отчитат ръст от 28% спрямо 2022
  преди 1 ден
  Световната банка инвестира 150 млн. евро в AG Capital
  Средствата ще подкрепят проекти на Lion's Head в България и Румъния