петък, 01 март 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  944 прочитания

  Open AI преговаря за връщането на Сам Алтман

  Само ден след като го отстрани
  20 ноември 2023, 10:43 a+ a- a

  Снимка: X

  В удивителен обрат, бордът на OpenAI, компанията зад AI частбота ChatGPT, обсъжда с уволнения главен изпълнителен директор Сам Алтман неговото завръщане, съобщава Euronews. Сам Алтман, току-що отстраненият главен изпълнителен директор на OpenAI, обсъжда възможно завръщане в компанията, която стои зад бота ChatGPT, въпреки че обмисля стартирането на ново начинание с изкуствен интелект (AI), каза човек, информиран по въпроса в събота (18 ноември).

  Ден след като бордът го уволни в изненадващ ход, който разтърси света на технологиите, Алтман разговаря с ръководители на OpenAI за подобряване на управленската структура на компанията, докато обсъжда с някои основни изследователи на OpenAI и други, лоялни на Алтман служители, как биха могли да създадат нова компания за изкуствен интелект, твърди източникът.

  Възможностите за завръщане или рестарт за Алтман, разглеждан от мнозина като лицето на генеративния AI, са в движение, каза източникът, който пожела да не бъде назован, тъй като не е упълномощен да говори от името на участващите страни.

  Инвеститорите в OpenAI, включително най-големият му поддръжник Microsoft, обсъждат контрол върху щетите, включително евентуално принуждаване на борда да възстанови Алтман като главен изпълнителен директор, страхувайки се от масово напускане на таланти без него, казаха други източници.

  Kholsa Ventures, ранен поддръжник на OpenAI, иска Алтман обратно в OpenAI, но „ще го подкрепи каквото и да прави по-нататък“, написа  основателят на фонда Винод Хосла в X/twitter.

  Microsoft притежава 49% от компанията, други инвеститори и служители контролират 49%, а 2% са собственост на организацията майка на OpenAI с нестопанска цел.
  The Verge съобщи по-рано за дискусиите на борда на OpenAI с Алтман да се върне като главен изпълнителен директор. Forbes съобщи, че инвеститорите планират да върнат Алтман като главен изпълнителен директор.

  Отстраняването на Алтман се дължи на „срив на комуникациите“, а не на „злоупотреба“, пише главният оперативен директор Брад Лайткеп във вътрешна бележка на компанията в събота, видяна от „Ройтерс“.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 8 часа
  Проучване: Лихвите за покупка на жилище у нас вероятно ще останат ниски, а тези за бизнес имоти - по-високи
  Приемането ни в Шенген и еврозоната са предпоставки за засилване на интереса на чуждестранни инвеститори към България, сочи анализ на Colliers
  преди 8 часа
  ЕП подкрепи плановете за европейски цифров портфейл
  Новата рамка за цифрова идентичност ще предостави на гражданите на ЕС трансграничен цифров достъп до ключови обществени услуги
  преди 14 часа
  ОББ и ЕИБ със споразумение за гаранции по нови кредити за предприятия с персонал до 3000 души
  ОББ има 3 активни споразумения с ЕИБ и ЕИФ, по които може да отпусне нови кредити на обща стойност до 2 млрд. лв.
  преди 1 ден
  Шотев: Рекордни са инвестициите у нас за 2023
  Те отчитат ръст от 28% спрямо 2022
  преди 1 ден
  Световната банка инвестира 150 млн. евро в AG Capital
  Средствата ще подкрепят проекти на Lion's Head в България и Румъния