сряда, 21 февруари 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  746 прочитания

  Ръстът на заплатите във Великобритания се забавя

  Показателят е ключов за решението на Банката на Англия дали да продължи с вдигането на лихвите
  20 ноември 2023, 15:10 a+ a- a

  Снимка: Economy.bg

  Заплатите във Великобритания са нараснали малко по-бавно през трите месеца до септември, след като се повишиха с рекордни темпове преди това, според официални данни, които ще оставят Bank of England нащрек за инфлационен натиск, коментира „Ройтерс“.

  Доходите без бонусите са били със 7,7% по-високи от година по-рано през третото тримесечие, показват данните на Офиса за национална статистика (ONS), в съответствие с очакванията на икономистите в проучване на „Ройтерс“.

  Данните представляват леко забавяне на растежа на редовното заплащане спрямо 7,9% в предишните два доклада на ONS, най-високото от началото на тази поредица от данни през 2001 г.

  Икономиката на Великобритания е в стабилно състояние, тъй като дългият период от повишения на лихвените проценти от страна на Банката на Англия (BoE) притиска домакинствата и бизнеса. Но работодателите все още се затрудняват да запълнят свободните работни места, след като много работници напуснаха пазара на труда по време на пандемията от коронавирус, като Брекзит също ограничи предлагането на кандидати.

  BoE наблюдава ръста на заплатите, докато оценява какъв инфлационен натиск остава в британската икономика след повишаване на лихвените проценти 14 поредни пъти между декември 2021 г. и август тази година. Оттогава банката поддържа лихвите непроменени.
  Заедно с бонусите, които обикновено са нестабилни, растежът на заплатите се забавя до 7,9% от 8,2% през трите месеца до август.

  BoE заяви, че растежът на заплатите спада твърде бавно, за да обмисли намаляване на лихвените проценти, въпреки че също така каза, че неофициалните оценки за увеличенията на заплатите предполагат по-лек ръст в сравнение с данните на ONS.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 14 часа
  САЩ отпусна $1,5 млрд. на GlobalFoundries
  Третият по големина договорен производител на чипове в света, ще построи ново съоръжение в Ню Йорк
  преди 14 часа
  Accenture придобива българската фирма за анализ на данни GemSeek
  Експертите от GemSeek ще станат първите служители на Accenture Song в България, заедно със служителите от Технологичния и Оперативния център, които в момента са над 1100
  преди 15 часа
  Бундесбанк: Германия вероятно е в рецесия
  Германската централна банка очаква тя да е слаба, но широкообхватна и продължителна
  преди 16 часа
  Проучване: 70% от френските компании у нас планират увеличаване на персонала
  Липсата на квалифицирани кадри, бюрокрацията, несигурната регулаторна рамка и неефективната администрация са сред основните трудности пред френския бизнес в България
  преди 16 часа
  Nokia и Dell ще си сътрудничат
  Двете компании ще изграждат „частно 5G“ и облачни мрежи