петък, 24 май 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1806 прочитания

  ИТ лидерите в България: Владимир Видинлиев, Merkle Bulgaria

  Балансът между технически знания и лидерски умения е изключително важен за един успешен мениджър, споделя Владимир
  18 декември 2023, 12:01 a+ a- a

  Снимка: Личен архив

  Кои са хората, които са в основата на успеха на компаниите в България? В тази рубрика целта е да разкажем за лидерите – за хората, които мотивират останалите, споделяйки своя опит и възгледи. Какво са учили, каква е била първата им работа и как са стигнали до настоящата си позиция? С какви предизвикателства са се сблъсквали, какви са отговорностите им днес, какво ги мотивира и биха ли променили нещо, ако можеха да върнат времето назад?


  Запознайте се с Владимир Видинлиев, Development Manager в Merkle Bulgaria

  Разкажете ни за Вашето образование и какво считате за най-ценно в него?
  Имам техническо образование и смятам, че то ми е помогнало да доразвия аналитичното си мислене, както и да получа основна насока коя е сферата, в която искам да се развивам.

  Ако знаете това, което знаете днес, какво образование и специалност бихте избрали да учите?
  Все така бих се насочил към специалност, свързана с компютърните науки и информационните технологии. Въпреки че динамиката и темповете на развитие на технологиите не винаги могат да бъдат отразени своевременно в учебните програми, образованието може да осигури необходимата здрава основа в компютърното програмиране, киберсигурността, data science и други умения, търсени в IT индустрията. Онлайн курсовете, сертификатите, работата по практически проекти и участието в различни хакатони или състезания по програмиране са следващите стъпки, но за да бъдем успешни в тях, трябва да имаме фундаменталните знания, свързани с професията.

  Каква беше първата Ви работа и как се чувствахте тогава?
  Първата ми работа беше в малка продуктова компания, която обаче разработваше решение за големи клиенти в банковия сектор. Предизвикателствата бяха много, но беше един изключително полезен опит – научих се да балансирам между работа и учене, видях как нещата се случват на практика, налагаше се и активна комуникация с колеги и клиенти и вникване не само в техническите, но и в бизнес проблемите.

  Как започнахте в настоящата компания?
  В компанията започнах преди повече от 10 години като софтуерен инженер по препоръка на мой приятел, който работеше тук. През годините успях да мина по кариерната стълбичка, развивайки както личните си умения, така и тези на колегите около мен.

  Какви са Вашите отговорности днес?
  Ролята и отговорностите ми са свързани с развитието на инженерния екип в Мerkle, както и изграждане и работа по технологичната стратегия на компанията.

  Какво Ви мотивира?
  Основните ми мотиви са свързани с изграждането и развиването на екипи и създаването на иновативни продукти и услуги, които да подпомогнат успеха на компанията и нейните клиенти.

  С какво не бихте направили компромис?
  В динамичната обстановка, в която се намираме, нуждата от гъвкавост и компромиси е неминуема. Въпреки това се стремя да обръщам изключително внимание на качеството на предоставяните от нас продукти и услуги, за да запазим доверието на нашите клиенти, както и на удовлетвореността на екипите ни. Трябва да насърчаваме създаването и поддържането на среда, в която хората да могат да се развиват ефективно и да постигат своите цели.

  Какви хора се стремите да привличате в екипа си и какви качества цените в тях?
  При подбора на кадри се стремя да търся хора, които са не само технически квалифицирани, но и мотивирани да постигат високи резултати. Те трябва да са в състояние да работят както самостоятелно, така и като част от екип и да са готови да се ангажират с работата си.
  Винаги съм оценявал страстта и ентусиазма към научаването на нови неща, креативността и търсенето на решения „извън кутията“.

  Кои са ключовите умения, които считате, че трябва да притежава един мениджър, за да управлява успешно технологична компания?
  Балансът между технически знания и лидерски умения е изключително важен за един успешен мениджър. Солидният технически опит позволява ефективното вземане на решения и способността да се дават правилните насоки към екипа. Силните лидерски качества са ключови за ръководенето и мотивирането на хората. Трябва да можем да вдъхновяваме, насочваме и да даваме възможност на екипа си да достигне своята най-добра „версия“.
  Мениджърите трябва да имат и стратегическа визия за компанията. Те трябва да могат да поставят дългосрочни цели, да разработват стратегии за тяхното постигане и да насочват усилията на екипа в съответствие с общите цели на бизнеса. Стратегическото мислене помага на компанията да предвижда пазарните тенденции и да остане пред конкуренцията.

  Кои бяха най-големите предизвикателства до този момент във Вашата кариера и какво научихте от тях?
  Предизвикателствата, с които се сблъсквам на дневна база, са много и разнообразни, но предоставят и ценни уроци. Една от най-големите трудности в ИТ индустрията е привличането и задържането на висококвалифицирани специалисти. Конкуренцията за таланти е голяма и за да се преборим с нея се стремим да поддържаме позитивна работна среда, да се предоставят възможности за развитие и да се признават и възнаграждават постиженията на колегите ни. Друг голям проблем е намирането на баланс между иновациите и стабилността. ИТ индустрията се променя бързо и да бъдеш в крак с тези промени и нови технологии е предизвикателство, но също толкова важно е да се поддържа стабилността и надеждността на съществуващите системи и процеси. Научих колко е важна добре обмислената технологична стратегия, поетапното внедряване и щателните процедури за тестване, за да се намали рискът по време на подобни промени и нововъведения.

  Ако знаете това, което знаете днес, какво бихте променили?
  Не бих променил нищо, тъй като ретроспективно погледнато няма грешни решения, а само такива, които ни помагат да бъдем по-добри и уверени в работата и опита си.

  Как си представяте развитието на ИТ индустрията в България през следващите години?
  В момента има много теории, свързани с това, какво се очаква да се случи с индустрията през следващите години. Те обикновено варират от свръхоптимистични, до крайно негативни, особено след масовото навлизане на AI моделите в нашето ежедневие. За мен секторът винаги ще продължи да ни изненадва с нови и интересни възможности да подхождаме към предизвикателствата пред нас и нашите клиенти по-иновативно, усвоявайки нови знания и умения.

  Вижте профила и актуалните позиции за работа на Мъркъл ЕООД в JOBS.bg

   

  ВИЖТЕ ОЩЕ ОТ РУБРИКАТА ИТ ЛИДЕРИТЕ В БЪЛГАРИЯ:

  Мариана Гостева, Ubisoft Sofia
  Пенка Бочева, EPAM Systems България

  Недко Пенев, Cognyte Bulgaria
  Явор Попов, PhoneArena
  Ваньо Ванев, VSG Bulgaria
  Александър Джонгаров, Delta Source
  Владислав Янков, Equinix България
  Антон Ганев, Tek Experts
  Симеон Костадинов, GlobalFoundries Bulgaria
  Стоян Димитров, Yotpo SMSBump
  Деян Парушев, INDUSTRIA
  Георги Постолов, GlobalFoundries Bulgaria
  Марин Василев, Coretech Bulgaria
  Надежда Данабашева, PSInteractive
  Димитър Камбарев, Bosch Engineering Center Sofia
  Иван Гойчев, Cobuilder
  Александър Димов, „Адастра“
  Благовеста Пугьова, Childish
  Огнян Траянов, ТехноЛогика
  Ивайло Връбчев, Helecloud
  Вихрен Славчев, Мнемоника
  Стефан Стефанов, Progress
  Николай Николов, Mansion Bulgaria
  Калоян Петров, Smart IT
  Иван Дудин, Acronis
  Светослав Спасов, KPMG ITS
  Илия Николов, Devision
  Динко Манолов, Модис България
  Владимир Димитров, ITGix
  Недялко Миленков, Scalefocus
  Александър Кондов, News UK екип в Questers
  Мартин Антонов, AtScale
  Екатерина Недялкова, Experian България
  Костадин Йорданов, FITE
  Боян Шейтанов, Astea Solutions
  Милен Желев, Hewlett Packard Enterprise
  Светлин Николаев, Progress
  Мохамед Соула, SEEBURGER
  Дарин Маджаров, „Уча.се“
  Стоян Дамов, Tick42
  Елеонора Георгиева, МенторМейт
  Драгомир Николов, VMware - CPBU
  Атанас Райков, Rakuten Viber
  Иван Александров, eBag
  Иван Петров, Paysafe
  Михаил Панайотов, TechPods
  Иван Димитров, "Бианор Сървисиз"
  Михаил Петров, Schwarz IT България

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 23 часа
  Eldrive започва да изгражда собствени зарядни паркове за електромобили
  Освен зарядните станции в парковете ще има кафенета и магазини
  преди 1 ден
  „Смарт Органик“ вече се търгува на основния базар на БФБ
  Тя е първата компания, преминала от малкия пазар beam на основния Standard на Борсата
  преди 1 ден
  JYSK открива още 2 нови магазина у нас
  От началото на 2024 до сега бяха открити обекти в Елин Пелин, Равда и Асеновград
  преди 1 ден
  Инфлацията във Великобритания с по-малък от очакваното спад
  През април показателят е с почти 1% по-нисък спрямо март
  22 май 2024, 13:06
  Пазарът на индустриални площи в София навлиза в нова фаза
  Пазарът на производствени и складови площи в София забавя темпото си в началото на годината, а наемните нива се стабилизират за първи път от края на 2021, сочи нов доклад на Cushman&Wakefield Forton