петък, 24 май 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  4072 прочитания

  Първите дни в BILLA България

  Научете повече за процеса по въвеждане на нови служители в BILLA България от Ивелина Евстатиева - Ръководител „Човешки ресурси“ в компанията
  26 февруари 2024, 09:25 a+ a- a

  Ивелина Евстатиева - Ръководител „Човешки ресурси“ в BILLA България. Снимка: BILLA

  В новата рубрика на Economy.bg „Първите дни в...“ HR професионалисти във водещи компании в България разказват какъв е процесът на въвеждане на нови служители. Как се случва и колко време отнема периодът по онбординг, какво да очакват новите служители в своя първи работен ден и как компанията подпомага успешната адаптация на новите си колеги?

  Научете повече за процеса по въвеждане на нови служители в BILLA България от Ивелина Евстатиева - Ръководител „Човешки ресурси“ в компанията.

  BILLA България е първата международна верига супермаркети на българския пазар, навлязла през 2000 г. с откриването на първия си магазин в София. Тя е представена в 50 града в страната с общо 159 търговски обекта, което я прави веригата с най-голям брой магазини в България. Компанията продължава да развива своята мрежа от супермаркети и е третият най-голям частен работодател в страната с над 5000 служители.

  Име: BILLA България
  Сектор: Модерна търговия
  В България е от: 2000
  Брой служители в България: 5000+
  Търговски обекти: 159 в 50 града

  Разкажете ни какво да очаква Ваш нов колега в първия си работен ден в компанията? В колко часа и къде (виртуално или на живо) ще започне работният му ден и кой ще е първият човек, с когото ще се запознае?
  Първият работен ден в BILLA започва на живо, на мястото, където новият служител ще работи. Дали това ще е магазина, логистичната ни база или офиса, първите хора, с които ще се срещне, са неговият пряк ръководител и бъдещият му екип.

  Как подпомагате новия служител да се чувства добре дошъл и интегриран в екипа и организацията?
  При започване на нова работа и особено в първия работен ден вълнението често е съпроводено с известна доза притеснение. Това е разбираемо, затова ние се стремим да се поставим в обувките на новия колега и избягваме често срещаната грешка „всичко, навсякъде, наведнъж“ или заливането с информация и многото запознанства още в първия ден. Нашата онбординг програма е структурирана така, че всеки служител да има възможност да се запознае с колегите си и работния процес поетапно, уверено и пълноценно. Първата стъпка е да го настаним удобно на новото му работно място и да си направим заедно кафе.

  Спрямо различните позиции/отдели какви обучения преминават новите служители?
  Всеки служител на BILLA независимо от отдела и позицията си преминава през 4-дневно обучение в нашия Обучителен център. То включва теоретична и практическа подготовка и цели да запознае служителя с нашия бизнес, с основните понятия в бързооборотния сектор, както и с различните работни процеси в магазина. След успешното завършване на обучението служителите получават международно признат сертификат в съответствие с международните стандарти на REWE Group. Конкретните стъпки от въвеждащия план, който всеки нов служител получава при постъпване на работа, са индивидуални и съобразени с неговата роля.

  Кои са участниците от страна на компанията в процеса на онбординг и каква е тяхната роля?
  Преките участници в процеса по онбординг са новият служител, неговият пряк ръководител, представител на отдел Човешки ресурси и ментор. Ще се спра на ролята на ментора, тъй като тя е по-малко позната. В някои компании се среща още като buddy (от англ. „приятел“). Неговото участие във въвеждащия процес е ключово за по-бързата и лесна адаптация на новия служител. Менторът е винаги на разположение – подкрепя, дава съвети и търси отговори на въпроси заедно с новопостъпилия. Също така помага на новодошлия да опознае колегите си и го запознава с някои по-неформални аспекти от дейността и живота в компанията.

  Какви са инструментите и ресурсите, които предоставяте на новите служители, за да им помогнете да се адаптират по-лесно?
  Нашата въвеждаща програма включва ясно разписани активности, планирани в първите 6 месеца, така че в нито един момент новият служител да не се чувства дезориентиран относно това какво му предстои и какво се очаква от него. 

  Колко време обикновено отнема целият процес на онбординг, включително подготовката и обучението?
  В зависимост от позицията процесът по въвеждане отнема между 3 и 6 месеца. След края на програмата събираме обратна връзка от служителя, както и от останалите участници в процеса. По този начин оценяваме представянето не само на самия служител през периода на неговото въвеждане, но и ефективността на самата програма. 

  Какви предизвикателства срещате най-често в процеса на онбординг и как се справяте с тях?
  Може би предизвикателството е в това да поддържаме правилния и здравословен баланс. Между това програмата да даде сигурност и спокойствие на новопостъпилия и същевременно да му даде възможност да опознае реалната динамика на бизнеса, която понякога може да бъде много предизвикателна. Не е лесно, но смятам, че в голяма степен сме успели да намерим тъкмо този баланс.

  Как измервате степента на готовност за работа и приобщаване към екипа на новия служител?
  Освен обучения и индивидуални срещи с отделните структури в компанията, въвеждащият план съдържа активности, които служителят трябва проактивно да планира и да осъществи. Преминаването му през тях е важен индикатор за мотивацията му, както и за неговата готовност и приобщаване към екипа. Този процес на обучение не свършва с края на програмата. Успешното ѝ приключване поставя началото на следващия етап от развитието на служителя в компанията, което ние планираме стъпка по стъпка заедно с него.

  Какво бихте посъветвали Ваш бъдещ служител – как да се подготви за първия си работен ден във Вашата компания?
  Съветът ми към всеки наш бъдещ служител е да се опита да опознае BILLA „отвън“. Като клиент, но и като потенциален служител, през призмата на ролята, която ще заема в компанията. Също така да бъде наясно какво очаква от своята нова работа, какво иска да извлече за себе си – за своето личностно и кариерно развитие. И разбира се, да бъде любопитен, възприемчив. Готов да учи и да се справя с предизвикателствата на една бързо променяща се среда, какъвто е нашият бизнес.

  Вижте профила и актуалните позиции за работа на Билла България ЕООД в JOBS.bg


  Вижте още от рубриката ПЪРВИТЕ ДНИ В...

  Първите дни в Proxiad SEE
  Първите дни в Coherent Solutions Bulgaria
  Първите дни в Milestone Systems
  Първите дни в Progress
  Първите дни в Delta Source
  Първите дни във Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт
  Първите дни в StorPool
  Първите дни в Еником М и Каре България
  Първите дни в DataArt
  Първите дни в Arco Real Estate
  Първите дни в Blankfactor
  Първите дни в А1 България
  Първите дни в NOTO
  Първите дни в Технополис и Практикер
  Първите дни в KFC/Самекс
  Първите дни в Kaufland България
  Първите дни в Аурубис България

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 22 часа
  Eldrive започва да изгражда собствени зарядни паркове за електромобили
  Освен зарядните станции в парковете ще има кафенета и магазини
  преди 23 часа
  „Смарт Органик“ вече се търгува на основния базар на БФБ
  Тя е първата компания, преминала от малкия пазар beam на основния Standard на Борсата
  преди 1 ден
  JYSK открива още 2 нови магазина у нас
  От началото на 2024 до сега бяха открити обекти в Елин Пелин, Равда и Асеновград
  преди 1 ден
  Инфлацията във Великобритания с по-малък от очакваното спад
  През април показателят е с почти 1% по-нисък спрямо март
  22 май 2024, 13:06
  Пазарът на индустриални площи в София навлиза в нова фаза
  Пазарът на производствени и складови площи в София забавя темпото си в началото на годината, а наемните нива се стабилизират за първи път от края на 2021, сочи нов доклад на Cushman&Wakefield Forton