петък, 24 май 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2767 прочитания

  Първите дни в Constructor

  Научете повече за процеса по въвеждане на нови служители в ИТ компанията от Стилияна Гулева - Бизнес Партньор Човешки Ресурси
  19 март 2024, 16:03 a+ a- a

  Стилияна Гулева - Бизнес Партньор Човешки Ресурси в Constructor. Снимка: Личен архив

  В новата рубрика на Economy.bg „Първите дни в...“ HR професионалисти от водещи компании в България разказват какъв е процесът на въвеждане на нови служители. Как се случва и колко време е периодът по онбординг, какво да очакват новопостъпилите в своя първи работен ден и как компанията подпомага успешната адаптация на новите си колеги.

  Научете повече за процеса по въвеждане на нови служители в Constructor от Стилияна Гулева - Бизнес Партньор Човешки Ресурси. Стилияна има 9 години опит в oбластта на човешките ресурси, привличането и задържането на професионалисти. През 2022 г. става част от екипа на Constructor и участва активно в изграждането на ЧР процеси в компанията, онбординга, развитието и задържането на служителите, работата с мениджърите и служителите.

  Constructor е цялостна платформа, пригодена за образование и научни изследвания. Благодарение на опита си в областта на машинния интелект и науката за данните, Constructor е създадена, за да задоволи нуждите на училищата, висшето образование, корпоративното обучение, алтернативните удостоверения и професионалния спорт, като предлага решения за преподаване и администриране, обучение и изследвания.

   

  Име: Constructor/Конструктор
  Сектор: ИТ, EdTech
  В България е от: 2021
  Брой служители глобално: 280
  Брой служители в България: 75
  Офиси по света: Швейцария, Германия, Сингапур, Турция, Сърбия и България
  Офис в България: NV Tower, бул. „Доктор Г. М. Димитров“ 59, София
  Ключови услуги/продукти на компанията:
  • Constructor Proctor - Решение за прокториране с изкуствен интелект.
  Constructor LMS - EdTech софтуер за студенти и преподаватели с акцент върху подхода за активно обучение.
  Labs - Лабораториите на Constructor се използват от клиенти от цял свят за комплексно софтуерно обучение и преподаване на курсове по компютърни науки
  Research platform - Универсална платформа за съвместна работа, която предлага усъвършенствани изчисления, съхранение на данни, решения за автоматизация, система за управление на работния процес и интуитивни инструменти за съвместна работа.
  MI Sports - Достъп до съвременни изследвания и авангардни възможности на MI.

  Разкажете ни какво да очаква Ваш нов колега в първия си работен ден в компанията?
  Нашият нов служител може да очаква първия си работен ден в Constructor с нетърпение и интерес. Работният ден обикновено започва в рамките на нормалния работен ден, като обикновено стартира около 10:00 часа сутринта. Мястото на работа може да бъде в офиса на компанията или дистанционно в зависимост от локацията на новия служител.

  Първият човек, с когото новият служител ще се запознае, ще бъде представител на нашия ЧР екип. Този член на екипа ще го посрещне в офиса и ще му помогне да се адаптира. Ще му бъде предоставена необходимата техника за работа, ще се запознае с организацията, ще получи информация за предстоящите му срещи и ше получи подкрепа, за да се чувства комфортно и добре дошъл в екипа.

  Ако новият служител работи дистанционно, то тогава той получава техниката си предварително до посочен от него адрес и предстоящите му срещи ще бъдат онлайн.

  Как подпомагате новия служител да се чувства добре дошъл и интегриран в екипа и организацията?
  В Constructor ние предоставяме на новите служители персонализирано въвеждане в екипа в няколко стъпки.

  ●В първия си работен ден новият служител има възможността да се срещне с неговия пряк ръководител. Тази среща обикновено е насочена към представяне на бизнеса, задачите и очакванията от работата, както и за изясняване на въпроси относно ролята на служителя в екипа.

  ●Онбординг среща с представител на HR екипа. В тази среща, представител на HR екипа представя различни аспекти на работата в компанията, включително политики, процедури, социални въпроси  и основни административни процеси. Служителят ще бъде запознат с основните правила и регулации на работното място.

  ●Онбординг обучение чрез нашата LMS (Learning Management System) платформа, която включва интерактивни елементи: предлага персонализирани спрямо позицията и отдела на служителя обучения –въведение в компанията, познаване на продуктите и услугите, технически умения и познания, както и общи умения за работа. Като интерактивен елемент сме включили различни аватари, разработени от наши колеги, които правят обучението по-привлекателно и ефективно.

  Стремим се да имаме възможно най-много личен контакт с всеки нов колега. Например в Product екипа следващата седмица започва нов колега, който се намира в Сърбия, и мениджърът му, който е в България, ще пътува до Сърбия и ще имат възможност да работят заедно първите му три дни в Constructor.

  Спрямо различните позиции/отдели какви обучения преминават новите служители?
  Новите служители преминават приспособени обучения в съответствие с техните позиции и отдели. Нашата LMS система предоставя интерактивни курсове, които включват както технически умения, така и познания за структурата, продуктите и услугите на компанията. А сега развиваме и курсове за меки умения – обучение за провеждане на интервю за мениджърите и обучение за процеса по годишна оценка. 

  Кои са участниците от страна на компанията в процеса на онбординг и каква е тяхната роля?
  Участниците включват HR екипа, ИТ екипа, Procurement екипа, мениджъри и обучители. Техните роли варират от предоставяне на информация и насоки, до менторство и подкрепа, като активно използваме нашата LMS система.

  Какви са инструментите и ресурсите, които предоставяте на новите служители, за да им помогнете да се адаптират по-лесно?
  Constructor предоставя на новите служители LMS платформа, която включва интерактивни обучения с аватари и ресурси, за да им помогне да се адаптират по-лесно към обстановката и работата. Разбира се, ако новият ни човек е в локация, където имаме офис – на почит са и срещите на живо, те са толкова ценни и полезни.

  Колко време обикновено отнема целият процес на онбординг, включително подготовката и обучението?
  Зависи и от човека, и от позицията. За някои позиции онбордингът може да продължи през целия изпитателен срок, а за други да приключи за няколко седмици. Разбира се, тук за нас е важно да подсигурим дори и след онбординга регулярни срещи, както и  допълнителни източници на информация – имаме си корпоративна библиотека с книги, които да подпомагат развитието на нашите колеги.

  Какви предизвикателства срещате най-често в процеса на онбординг и как се справяте с тях?
  Времето на мениджърите е ценно и невинаги достатъчно за новите ни хора и тук идва нашата роля на ЧР-и да подсигурим златния баланс – мениджърите да намерят време за новите хора и време за всички останали оперативни задачи.

  Как измервате степента на готовност за работа на новия служител и приобщаването му към екипа?
  Допитваме се регулярно до новия ни човек. Комуникираме както с него, така и с неговия ръководител. Комуникацията е ключова за успешното приобщаване на новите ни хора.

  Какво бихте посъветвали Вашия бъдещ служител – как да се подготви за първия си работен ден във Вашата компания?
  Ела с усмивка на уста и зареден за нови приключения, а оттам ни се довери. Подготвили сме си един различен онбординг.

   

  Вижте още от рубриката ПЪРВИТЕ ДНИ В... 

  Първите дни в Amusnet
  Първите дни в Ментормейт
  Първите дни в CluneTech

  Първите дни в ПОК Доверие
  Първите дни в BILLA България
  Първите дни в Proxiad SEE
  Първите дни в Coherent Solutions Bulgaria
  Първите дни в Milestone Systems
  Първите дни в Progress
  Първите дни в Delta Source
  Първите дни във Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт
  Първите дни в StorPool
  Първите дни в Еником М и Каре България
  Първите дни в DataArt
  Първите дни в Arco Real Estate
  Първите дни в Blankfactor
  Първите дни в А1 България
  Първите дни в NOTO
  Първите дни в Технополис и Практикер
  Първите дни в KFC/Самекс
  Първите дни в Kaufland България
  Първите дни в Аурубис България

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 21 часа
  Eldrive започва да изгражда собствени зарядни паркове за електромобили
  Освен зарядните станции в парковете ще има кафенета и магазини
  преди 23 часа
  „Смарт Органик“ вече се търгува на основния базар на БФБ
  Тя е първата компания, преминала от малкия пазар beam на основния Standard на Борсата
  преди 1 ден
  JYSK открива още 2 нови магазина у нас
  От началото на 2024 до сега бяха открити обекти в Елин Пелин, Равда и Асеновград
  преди 1 ден
  Инфлацията във Великобритания с по-малък от очакваното спад
  През април показателят е с почти 1% по-нисък спрямо март
  преди 2 дни
  Пазарът на индустриални площи в София навлиза в нова фаза
  Пазарът на производствени и складови площи в София забавя темпото си в началото на годината, а наемните нива се стабилизират за първи път от края на 2021, сочи нов доклад на Cushman&Wakefield Forton