петък, 23 февруари 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  5079 прочитания

  FT: Източна Европа все по-скептична към еврото

  Въпреки че покрива критериите България също не планира скоро да се присъедини към еврозоната, отбелязва британското издание
  21 декември 2012, 13:45 a+ a- a

  Ентусиазмът сред новите страни-членки на Европейския съюз от Източна Европа за приемане на еврото все повече се охлажда, коментира британският вестник Financial Times.

  Изданието дава за пример латвийският премиер Валдис Домбровскис, който предупреждава, че сънародниците му все повече се обръщат срещу единната европейска валута. „Преди кризата в еврозоната всички искаха да се присъединим към еврозоната, но не бяхме икономически подготвени. Сега, когато сме готови да влезем, мнозина са скептично настроени”, посочва Домбровскис. Той признава, че ще му е трудно да убеди сънародниците си за приемането на еврото през 2014, каквото е първоначалната цел на страната.

  Подобна е ситуацията и в България. Макар страната да е една от трите в ЕС, които изпълняват напълно критериите от Маастрихт за влизане в еврозоната, тя даде да се разбере, че не планира в скоро време да приема еврото, подчертава FT. В скорошно интервю за изданието премиерът Бойко Борисов заявява, че страната не възнамерява да се присъединява към еврозоната, преди да е приключила кризата във валутния съюз. Според него не е справедливо България да дава пари за спасяването на държави, които са по-богати от нея.

  56% от поляците също са против влизането на страната им в еврозоната, показва проучване, цитирано от FT. Това е ръст с 3% за година. Правителството настоява, че страната ще приеме еврото, когато икономиката й изпълни критериите и когато, както се изразява премиерът Доналд Туск, „еврозоната стане безопасна за всеки от членовете си”.

  В съседна Чехия ентусиазмът е още по-малък. Според правителството страната няма да се присъедини към еврозоната по време на мандата му, който изтича през 2014, а най-рано след 2020, като въпросът трябва да бъде одобрен на референдум.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 5 часа
  Nvidia стана 4-тата най-голяма компания в света
  Пазарната капитализация на производителя на чипове достигна $1,96 трилиона
  преди 6 часа
  ЕС прие 13-и пакет от санкции срещу Русия
  За първи път се налагат санкции на китайски фирми, които помагат на Кремъл
  преди 6 часа
  преди 6 часа
  Над 120 BILLA магазина ще имат каси на самообслужване до края на 2024
  Веригата започва да въвежда в обектите си хибридния модел на плащане още през 2020
  преди 7 часа
  МОН: Над 156 хиляди ученици се обучават в професионални паралелки
  Националната търговско-банкова гимназия е училището с най-много учебни предприятия в света
  преди 8 часа
  преди 11 часа
  Colliers: Хибридният модел на работа ще се запази и тази година
  Развитието на споделени работни места вероятно ще се ускори през 2024, сочи доклад на компанията