събота, 13 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1842 прочитания

  В АЕЦ „Козлодуй“ са заредени първите 43 касети с алтернативен тип гориво

  Те са произведено от американската „Уестингхаус“
  30 май 2024, 09:17 a+ a- a

  Снимка: МС

  Енергийна сигурност, надеждни доставки и безопасна експлоатация са преимуществата, които страната ни получава, след като в пети блок на АЕЦ „Козлодуй“ вече е заредено нов тип ядрено гориво, произведено от „Уестингхаус“. На територията на ядрената централа се състоя официална церемония по повод внедряването на алтернативния тип гориво, на която присъстваха министър-председателят Димитър Главчев, министърът на енергетиката Владимир Малинов, посланикът на САЩ в България Кенет Мертен и други официални лица. 

  Премиерът Главчев отбеляза, че приключва етап от един продължителен процес, като още през 2009 г. и 2010 г. са стартирали първите разговори с „Уестингхаус“. Министър-председателят определи 29 май като много важен момент от развитието на българската ядрена енергетика, тъй като се постига реална диверсификация и откъсване от почти пълната зависимост от Русия. „Винаги е добре човек да има избор. Диверсификацията ни осигурява точно това – избор, който дава по-добри възможности при стопроцентова безопасност и сигурност“, отбеляза още Главчев. По думите му реализацията на този проект е още една стъпка в утвърждаването на страната ни като предвидим партньор със значима роля за енергийната сигурност в региона на Югоизточна Европа. 

  „За първи път в своята петдесетгодишна история АЕЦ „Козлодуй“ ще работи с алтернативно гориво в изпълнение на цялостната програма на правителството и стратегията на България за диверсификация и сигурност в ядрената енергетика“, подчерта министърът на енергетиката Владимир Малинов. Той увери присъстващите, че с изграждането на 7 и 8 блок на АЕЦ „Козлодуй“ държавата ще продължи целенасочено да следва своите цели, свързани с развитието на ядрената енергетика, чието производство е беземисионно, вписващо се изцяло в критериите на ЕС за Зелената сделка и достъпно за потребителите. Министър Малинов припомни още, че през март месец на настоящата година АЕЦ „Козлодуй“ сключи договор с френската компания „Фраматом“ за осигуряване на алтернативни доставки на свежо ядрено гориво и за 6 блок на атомната електроцентрала.

  Westinghouse и АЕЦ „Козлодуй“ подписаха 10-годишен договор за доставка на ядрено гориво през декември 2022 г. Пети блок на АЕЦ „Козлодуй“ ще използва ядрено гориво тип RWFA за реактори ВВЕР-1000, за което има над десетгодишен реален експлоатационен опит с много високи експлоатационни показатели на безопасност в няколко украински атомни централи. Първата доставка се извършва след задълбочен и детайлен процес по лицензиране на ядреното гориво – резултат от съвместните усилия на АЕЦ „Козлодуй“ и Westinghouse, подкрепени от българската инженерингова компания ЕНПРО Консулт, която извърши част от анализите на безопасността и други дейности, свързани с лицензиране на ядреното гориво.

  „АЕЦ „Козлодуй“ празнува своята 50-а годишнина през 2024 г. и за нас е удоволствие да допринесем за диверсификацията на доставките на ядрено гориво за този наш ценен клиент с това първо зареждане“, каза Тарик Чохо, президент на отдел „Ядрено гориво“ в Westinghouse. „Очакваме с нетърпение да надградим дългосрочното ни партньорство с АЕЦ „Козлодуй“, като постигаме значителен напредък и относно възможността да изградим два нови енергоблока с технологията AP1000® на Westinghouse на тази площадка.“

  АЕЦ „Козлодуй“ е единствената ядрена централа в България. Пети и шести енергоблок са с обща инсталирана мощност от 2GW и доставят приблизително една трета от електроенергията в страната. Тези блокове са модернизирани с цел удължаване на експлоатационния им живот с 30 години всеки.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 13 часа
  ЕК заплаши с по-големи глоби социалната мрежа „X“ на Мъск
  Според Брюксел платформата нарушава дигиталното право на ЕС
  преди 14 часа
  ЕК одобри държавна помощ от 142 млн. евро за българската енергетика
  Помощта ще бъде под формата на директни безвъзмездни средства за доставчици на природен газ
  преди 15 часа
  Ключово постижение за България: INSAIT със 17 приети статии на знаков форум за компютърно зрение
  За първи път от 34 години българска институция се нарежда наравно с едни от най-добрите университети в света на ECCV
  преди 18 часа
  ЕП гласува следващата седмица дали Фон дер Лайен остава начело на ЕК
  Ако бъде избрана, тя ще се върне на поста председател на Европейската комисия за следващите 5 години
  преди 19 часа
  Радев ще връчи втория мандат следващата седмица
  Президентът очаква от ПП-ДБ да кажат дали ще останат опозиция или ще опитат да съставят правителство