събота, 13 юли 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  3228 прочитания

  Консолидацията на Сирма вече е в ход

  „Сирма Груп Холдинг“ стана едноличен собственик на „Сирма Солюшънс“, „Сирма Иншуртех“ и „Сирма СиАй“
  10 юни 2024, 13:36 a+ a- a

  Следвайки своята обновена корпоративна стратегия за развитие, българската технологична компания „Сирма Груп Холдинг“ АД е започнала процеса на консолидация, обединявайки интелектуалната собственост, оперативните и финансови дейности в различните дружества от групата. Стратегията предвижда всички компании, предлагащи услуги, да се обединят в една структура, а няколко пазарно наложени продуктови фирми - „ЕнгВю“, „Сирма Мeдикъл“ и „Датикум“ – да се запазят като отделни дружества.

  Паралелно с органичния ръст на продажбите, е планиран и силен неорганичен ръст чрез придобиване на атрактивни компании. Целта е да бъдат закупени дружества с дейност и технологии, които позволяват допълване/синергия или разширяване на съществуващата технологична специализация. Ключовата цел е достигане на продажби от сто милиона евро годишно, а последваща стъпка в плановете на групата ще бъде предприемането на активни действия за листване на голяма световна борса. Времевият обхват на обновената стратегия е с хоризонт до 2027 година.

  Сред първите стъпки за осъществяването на плавното реструктуриране беше преобразуванетото на „Сирма Солюшънс“ от АД в ЕАД. Решението е вписано в Търговския регистър (ТР) на 23.10.2023, като капиталът на „Сирма Солюшънс“ е намален за сметка на обратно изкупените от дружеството акции. С този акт „Сирма Груп Холдинг“ стана едноличен собственик на „Сирма Солюшънс“ ЕАД. Това е най-голямата компания в групата, създадена през 1992 г. в София. Към края на 2023 г. „Сирма Солюшънс“ има над 160 служители и е разпознаваема както у нас, така и на световния пазар в областта на информационните технологии, ИТ консултантските услуги и системната интеграция.

  През април 2024 г. „Сирма Груп Холдинг“ изкупи миноритарния дял от 45% от капитала на дружеството „Сирма Иншуртех“ АД, с което става отново негов едноличен собственик на капитала с вписване в ТР на 26.04.2024. Следващ етап в плана за консолидация бе изкупуването на 20% от капитала на „Сирма СиАй“ АД от „Сирма Груп Холдинг“, вписано в ТР на 15.05.2024. Така „Сирма СиАй“ също вече е ЕАД, с едноличен собственик „Сирма Груп Холдинг“.

  От своя страна „Сирма Солюшънс“ ЕАД изкупи в началото на юни 2024 г. миноритарния дял от 45,91% от капитала на дружеството „Сирма Бизнес Консултинг“ АД, специализирано в персонализирани бизнес и ИТ решения за финансовия сектор. На 03.06.2024 „Сирма Солюшънс“ ЕАД бе вписано в Търговския регистър като едноличен собственик на капитала на „Сирма Бизнес Консултинг“ ЕАД.

  До края на 2024 г. предстои вливането на всички дъщерни дружества, които се занимават с ИТ услуги, в „Сирма Груп Холдинг“. С това процесът на консолидация на собствеността и дейността на групата ще бъде завършен.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 12 часа
  ЕК заплаши с по-големи глоби социалната мрежа „X“ на Мъск
  Според Брюксел платформата нарушава дигиталното право на ЕС
  преди 13 часа
  ЕК одобри държавна помощ от 142 млн. евро за българската енергетика
  Помощта ще бъде под формата на директни безвъзмездни средства за доставчици на природен газ
  преди 15 часа
  Ключово постижение за България: INSAIT със 17 приети статии на знаков форум за компютърно зрение
  За първи път от 34 години българска институция се нарежда наравно с едни от най-добрите университети в света на ECCV
  преди 17 часа
  ЕП гласува следващата седмица дали Фон дер Лайен остава начело на ЕК
  Ако бъде избрана, тя ще се върне на поста председател на Европейската комисия за следващите 5 години
  преди 18 часа
  Радев ще връчи втория мандат следващата седмица
  Президентът очаква от ПП-ДБ да кажат дали ще останат опозиция или ще опитат да съставят правителство