събота, 23 септември 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  4049 прочитания

  Барозу: Ограниченията за българи и румънци изтичат необратимо в края на 2013

  Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу отговори на питане на евродепутата Ивайло Калфин
  15 февруари 2013, 14:33 a+ a- a

  Ограниченията за българи и румънци на трудовия пазар на други страни членки ще изтекат необратимо на 31 декември 2013 и нито една държава не може едностранно да ги продължи. Това се казва в писмо на на председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу до Ивайло Калфин, и Каталин Иван - лидери на българската и румънската делегации на социалистите в Европейския парламент, както и до Ханес Свобода - председател на социалистите евродепутати и Корина Крету, негов заместник. Писмото беше разпространено от пресслужбата на Калфин.

  Евродепутатите писаха на Бразо, за да поискат гаранции, че Европейската комисия, в чийто правомощия е да следи за спазването на европейското право, ще направи всичко възможно, за да не бъдат дискриминирани българските и румънски работници.

  Повод за писмото е разгарящата се напоследък кампания във Великобритания, в която се включиха и министри от консервативното правителство на Дейвид Камерън.

  Социалистите изразиха тревогата си пред председателя на Еврокомисията, че „вълната от враждебни изказвания, от началото на годината, цели стигматизирането на тези граждани като втора категория европейци, които представляват заплаха за социалните системи, просто защото искат да използват основните си права на свободно предвижване и работа”.

  „Свободното движение на работници е едно от фундаменталните права в европейските договори и Комисията винаги е придавала голямо значение на гарантирането на европейските граждани, че ще могат да се възползват от това право без никакви ограничения”, пише Барозу до евродепутатите.

  Той ги увери, че всички ограничения за работа в ЕС ще отпаднат в края на годината и че нито една държава няма да може едностранно да ги продължи.

  Барозу информира евродепутатите, че е поискал от еврокомисаря по заетостта и социалните въпроси Ласло Андор да се свърже с тях и да им даде подробна информация по въпроса.

  В момента 10 държави все още прилагат рестрикции за работа на българи и румънци, възползвайки се от последните удължени периоди, фиксирани в договорите за членство в ЕС на двете най-нови държави членки.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 ден
  Банката на Англия остави лихвите непроменени
  Намалена е прогнозата за икономически ръст за третото тримесечие
  преди 1 ден
  Plan A привлече 27 млн. долара финансиране
  С набраните средства софтуерната компания планира да удвои броя на служителите си до над 240 и да разшири присъствието си на пазара в Европа
  преди 1 ден
  Според Тегмарк технологията за AI не бива да е с отворен код
  Ученият, който стои зад писмото, призоваващо за пауза в разработването на мощни системи за AI, заяви, че писмото му е имало по-голям ефект от очаквания
  преди 1 ден
  Започнаха реални действия за строителството на Дунав мост 3
  В началото на 2024 се очаква да стане ясно дали проектът за втори мост Русе-Гюргево е одобрен за финансиране
  преди 1 ден
  България получи 80 640 дози от новата ваксина срещу COVID-19
  Прилагането им ще стартира от следващата седмица