вторник, 23 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  4930 прочитания

  Дянков: България не бърза да влиза в еврозоната

  Не е ясно в каква точно формация ще влезем и затова ще изчакаме, посочи министърът на финансите във Вашингтон
  15 февруари 2013, 15:45 a+ a- a

  Снимка: Министерство на финансите

  „Ще изчакаме още няколко години с влизането ни в еврозоната, докато нещата се успокоят. Многократно сме заявявали, че България има желание да се присъедини, но искаме ли да плащаме за неуспешните политики на някои нейни членки?”, подчерта вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков на лекция в Института за международна икономика „Питърсън” във Вашингтон, съобщи пресслужбата на Министерството на финансите.

  Дянков представи визията си за това как може България да постигне средноевропейските нива на доходи по време на продължаващата криза в еврозоната и при конкуренцията на съседните държави.

  Във Вашингтон финансовият министър коментира динамичната ситуация във валутния съюз с аргумента, че „ако започнем процедурата по влизане, няма да е ясно в каква точно формация влизаме и затова ще изчакаме”.

  Финансовите министри от ЕС приеха план в края на 2012, съгласно който банките във валутния съюз ще бъдат поставени под единен надзорен орган и според Симеон Дянков това е стъпка в правилната посока, но не достатъчна.

  България има най-ниския данък на юридически и физически лица в целия ЕС със ставка 10%, подчерта българският финансов министър пред аудиторията.

  Той е обезпокоен, че ЕС може да предприеме политика по данъчна хармонизация. „Искаме да сме сигурни, че тази идея не е част от бъдещия пакет мерки в еврозоната”, отбеляза Дянков.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 16 часа
  С 1 софийска заплата може да си купите 1 кв.м. жилищна площ в столицата
  Търсенето ще остане голямо, а ръстовете в цените ще бъдат малко над очакваните нива от 5-10%, сочи анализ на Bulgarian Properties
  преди 17 часа
  Lidl открива аутлет магазин за нехранителни стоки
  Селекцията от продукти се различава от останалите обекти
  преди 18 часа
  преди 19 часа
  Tesla намали допълнително цените в САЩ и Китай
  В Азия цената е намалена с около $2000
  преди 19 часа
  НС отложи на първо четене пълната либерализация на пазара на ток
  Либерализацията на пазара на ток за бита се отлага с година
  преди 22 часа
  Ocado Technology създава ново звено в България
  Дивизия за мониторинг и техническа поддръжка на автоматизираните и роботизирани складове на компанията се създава в софйския й офис