петък, 14 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  8945 прочитания

  FT: Новите технологии унищожили 2 млн. офис работни места в САЩ от 2007

  Ставаме свидетели на бързи структурни промени на пазара на труда, отбелязва изданието
  02 април 2013, 11:00 a+ a- a

  Почти 2 милиона офис работни места са загубени в САЩ от 2007. В същото време в страната са разкрити 387 хиляди мениджърски позиции, пише Financial Times (FT).

  Изданието отбелязва, че новите технологии заместват много офис служители, което задълбочава кризата в американската средна класа.

  Данните на американското бюро по трудова статистика, на които FT се позовава, сочат бърза структурна промяна на пазара на труда.

  Броят на офис работните места като счетоводители, касиери и служители, въвеждащи данни продължава да се понижава. Причина за това може да са новите технологии, които унищожават някои позиции от среден клас и които същевременно създават работа за висококвалифицирани служители.

  Като свидетелство за това от FT посочват и спадащия брой на позиции за касиери в магазините, което е индикация, че интернет пазаруването и системите за самочекиране унищожават и тези работни места.

  В същото време значително нараства търсенето на хора, които трябва да намерят начин за заместването на тези служители – като оперативни мениджъри, анализатори, логистици, посочва FT.

  „Наблюдаваме ръст на позициите, които изискват комплексни и персонализирани умения и продължаващ упадък на рутинни дейности и позиции, свързани с производството, които могат да бъдат автоматизирани”, отбелязва пред изданието Сюзън Лънд от McKinsey.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 10 часа
  преди 12 часа
  Телерик Академия ще се фокусира повече върху доквалификацията на специалисти
  За 5 години Академията утроява броя на Upskill програмите за повишаване на знанията и добавя към портфолиото си нови формати
  преди 13 часа
  Проучване: Липсата на умения за работа с AI забавя иновациите в 62% от компаниите
  2/3 от компаниите не притежават достатъчни умения за работа с AI, а 41% от организациите изпитват затруднение в намирането на служители с опит и знания в изкуствения интелект
  преди 16 часа
  София Тех Парк получи български електрически камион
  Първият български мини товарен автомобил на ток има пробег от 300 км с едно зареждане
  преди 16 часа
  НАП: Клиентите могат да задържат плащането, ако не получат касова бележка
  Агенцията санкционира 433 търговци край морето за неиздаване на фискален бон