вторник, 23 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  12047 прочитания

  Какво ще представлява състезанието на НАСА „Space Apps Challenge”?

  За инициативата, условията за участие и мотивацията на състезателите споделя пред Economy.bg Милена Крумова – главен асистент в ТУ София и един от организаторите
  04 април 2013, 16:08 a+ a- a

  Международното технологично състезание на НАСА „Space Apps Challenge” се провежда за първи път в България. Организаторите на инициативата у нас официално представиха 50-те глобални предизвикателства, за които българските участници ще могат да създадат решения на 20-21 април в академията на „Телерик“ в София. Откроиха се задачи, свързани с анализ и визуализация на процеса на замърсяване на водата и въздуха на Земята, генериране на идеи за управление на въздушния трафик на бъдещето и разработване на приложения, които стимулират интерактивна разходка на Луната.

  Трите най-добри проекта от България ще се състезават с други иновативни идеи от целия свят на финалите през юни тази година. Победителите на глобално ниво ще получат официално признание от организацията за принос към развитието на технологиите.

  Потърсихме д-р Милена Крумова, която е главен асистент в ТУ София и един от организаторите на състезанието на НАСА „Space Apps Challenge у нас, за да ни разкаже повече за инициативата:

  Г-жо Крумова, какво представлява инициативата на НАСА „Space Apps Challenge”?
  Това събитие е първото по рода си, което се организира на глобално ниво. България ще участва за първи път. Инициативата се реализира реално от миналата година. Към настоящия момент локациите и местата, в които ще се реализира събитието, са 75.

  В какви категории ще се състезават участниците?

  В какви категории ще се състезават участниците?
  Състезанието ще се проведе в четири категории. Първата категория е „Софтуер с отворен код”, втората категория е „Визуализация на данни”, „Гражданска наука” е третата категория и „Отворен хардуер” - четвъртата. Всички решения, които ще бъдат разработвани, следва да бъдат с отворен код.

  На какви критерии трябва да отговарят участниците?
  В състезанието могат да участват участници от всички възрастови групи. Могат да участват предприемачи, софтуерни инженери, могат да участват учени, могат да участват дизайнери. Няма ограничения спрямо състезателите.

  Как точно ще протече самото състезание на 20 и 21 април?
  Какво се очаква да се случи? На 20 април ще бъде откриването в 9 часа. Състезателите ще имат време в рамките на 20 и 21 април, до 14 ч. на 21 април, да разработят направените решения и да ги защитят пред локалното жури.

  Могат ли участниците да започват вече работа по предложените от НАСА предизвикателства?

  Участниците имат ли възможност да започнат работа по дадено предизвикателство предварително?
  Разбира се, проблемите, които са зададени от НАСА, са отворени и още от настоящия момент потенциалните участници могат да започнат да разработват своите идеи. В деня на самото събитие, на 21 април, ще трябва в рамките на няколко минути чрез презентация да защитят идеята си.

  Трябва ли да присъстват участниците на място, в София, по време на защитата на своята идея?
  Едно от предимствата на самата инициатива е възможността да се участва виртуално. Екипи от всяка една точка в България ще могат да участват, като за това е необходимо да заявят участие като виртуални участници. В този случай не се налага да присъстват в София.

  Какво трябва да представлява защитата на идеята?
  Това до известна степен е лично решение на участниците. Важното е да могат аргументирано да защитят разработената си идея пред локалното жури.

  Какъв е съставът на журито?
  Журито ще се състои от 7 професионалисти в четирите категории на състезанието. Към момента тече подаването на кандидатурите за участие в журито. Може би в рамките на приблизително една седмица ще имаме решение, което ще бъде обявено на сайта на академията на „Телерик”.

  По какви критерии журито ще оценява проектите на участниците?

  По какви критерии журито ще оценява проектите на участниците?
  Критериите са съгласно регламента на състезанието на НАСА от миналата година и от тази година. Ще спомена само един от тези критерии за оценка - това е техническата разработка. Допълнителна информация всеки от участниците може да получи на сайта на академията на „Телерик”, както и чрез допълните ресурси във Facebook страницата, Twitter и най-вече на основната страница на състезанието на НАСА - „Space App Challenge”.

  Какъв е стимулът на участниците да се включат в състезанието?
  Всеки един състезател според мен има лична мотивация да се състезава или не. За някои от участниците мотивацията може да бъде възможността да докажат своя потенциал на световно ниво, за други участници мотивацията може да бъде самата награда, а пък за трети може да бъде просто натрупаният опит от участието в такова състезание.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 16 часа
  С 1 софийска заплата може да си купите 1 кв.м. жилищна площ в столицата
  Търсенето ще остане голямо, а ръстовете в цените ще бъдат малко над очакваните нива от 5-10%, сочи анализ на Bulgarian Properties
  преди 18 часа
  Lidl открива аутлет магазин за нехранителни стоки
  Селекцията от продукти се различава от останалите обекти
  преди 18 часа
  преди 19 часа
  Tesla намали допълнително цените в САЩ и Китай
  В Азия цената е намалена с около $2000
  преди 19 часа
  НС отложи на първо четене пълната либерализация на пазара на ток
  Либерализацията на пазара на ток за бита се отлага с година
  преди 22 часа
  Ocado Technology създава ново звено в България
  Дивизия за мониторинг и техническа поддръжка на автоматизираните и роботизирани складове на компанията се създава в софйския й офис