петък, 08 декември 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  4384 прочитания

  Плевнелиев: Германските инвестиции са ключови за България

  Подготвя се закон за иновациите, подчерта президентът
  12 април 2013, 10:11 a+ a- a

  Снимка: Президентство

  „Германските инвестиции са от ключово значение за България”. Това подчерта президентът Росен Плевнелиев при откриването на конференцията „Германия – страна на иновации”, организирана от Германо-Българската индустриално-търговска камара по повод 20 години германска икономика в България.

  „Германските компании са търсен работодател и партньор на българските общини и на българската държава. Те създават качествени работни места, ориентирани към бъдещето. Те инвестират в производства с висока добавена стойност” посочи президентът.

  Плевнелиев отбеляза, че бъллгарските политици имат много какво да научат от немските си колеги политици, защото иновациите заемат централно място в немската политика.

  Държавният глава съобщи, че се работи активно за изготвянето на закон за иновациите в България. Този процес ще бъде насърчен и със създаването на Национален иновационен борд. Той ще бъде подпомаган от Национален иновационен фонд с пари от държавния и европейския бюджет.

  Предстои изготвянето и на две нови оперативни програми – „Наука и иновации за конкурентоспособност” и „Наука и образование за интелигентен растеж”, които ще стимулират фирмите да използват актуални научни разработки в своята производствена дейност и в обучението на служителите си.

  „Работи се и по нов закон, който да регламентира въвеждането на дуалната система на обучение и квалификация в рамките на средното образование и се надявам проектът да бъде готов до месец”, коментира още президентът.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 9 часа
  Schneider Electric откри първата в България иновативна индустриална геотермална система
  Пловдивската фабрика става независима от природен газ и може да постигне над 70% икономия на енергията за отопление и охлаждане
  преди 10 часа
  Mitel стъпва на българския пазар
  Канадската компания придоби Unify на Atos, вследствие на което има 500 служители у нас
  преди 11 часа
  Магазин от новия формат BILLA Днес отвори вртаи в село Граф Игнатиево
  Обектът е четвърти в страната от новия формат на веригата, а в изграждането му са инвестирани близо 2 млн. лв.
  преди 11 часа
  Бизнесът подава автоматизирано уведомления за трудови договори в НАП
  Приходната агенция надгради електронната услуга, позволяваща свързаност от типа „система-система“
  преди 12 часа
  Grafton отвори врати в България
  Grafton, една от най-големите компании за подбор на персонал, част от Gi Group Холдинг, ще се фокусира върху пазара на ИТ кадри у нас