четвъртък, 29 февруари 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  3119 прочитания

  Уроци по слушане

  Вижте полезни съвети от инструктора по комуникация Кармайн Гало
  12 юни 2013, 13:57 a+ a- a

  Ефективното слушане означава нещо повече от  това де си държиш устата затворена. Големите слушатели приканват хората в процеса на творчеството и съзиданието, показват  искрен интерес и използват информацията, която научават, за да подобрят начина, по който правят бизнес. В „ Запали ги“ (Ciela) инструкторът по комуникация Кармайн Гало предлага полезни съвети как да слушаме ефективно:

  1. Избягвайте прекъсването.Оставате хората да се изкажат. Позволете им да завършат мисълта си, преди да заговорите. Повечето хора прекарват по-голямата част от разговора си или като говорят, или като мислят за това, което ще кажат след това. Избягвайте да правите така – използвайте повече време в слушане и по-малко в мислене за това, което ще кажете.

  2. Изложете отново информацията. Обобщете ключовите точки от изказването на събеседника си, за да проверите дали правилно сте разбрали и за да покажете, че слушате внимателно.

  3. Отървете се от смартфона. Изключете го поне  по време на срещата. Най-добре е това да стане пред самия слушател. Хората очакват вашето пълно внимание. То показва уважение.

  4. Фиксирайте погледа си. Поддържането на зрителен контакт с човека, с когото говорите, е един от най-лесните начини  да осъществите връзка и да предадете, че се интересувате от това, което той казва. Слушайте не само с ума си, а и с тялото си.

  5. Оставате егото си настрани. Ралф Уолдо Емерсън някога е казал „Всеки човек, с когото съм се срещал, ме превъзхожда в някакво отношение. И аз се уча не него от това“. Оставете егото си на вратата и се учете от предната линия.

  6. Използвайте четири магически думи. Проучванията показват, че простото питане за мнението на другия значително увеличава вашия  положителен имидж пред него. Хората искат да говорят за себе си и да знаят, че са били чути. Не забравяйте силата на четирите магически думи: „Бих искал вашето мнение“.

  Не можете да вдъхновявате хората, ако не ви харесват, а те няма да ви харесват, ако не искате тяхното мнение, ако не го чуете истински и ако не превърнете техните предложения в действие.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 48 минути
  Проучване: Лихвите за покупка на жилище у нас вероятно ще останат ниски, а тези за бизнес имоти - по-високи
  Приемането ни в Шенген и еврозоната са предпоставки за засилване на интереса на чуждестранни инвеститори към България, сочи анализ на Colliers
  преди 1 час
  ЕП подкрепи плановете за европейски цифров портфейл
  Новата рамка за цифрова идентичност ще предостави на гражданите на ЕС трансграничен цифров достъп до ключови обществени услуги
  преди 7 часа
  ОББ и ЕИБ със споразумение за гаранции по нови кредити за предприятия с персонал до 3000 души
  ОББ има 3 активни споразумения с ЕИБ и ЕИФ, по които може да отпусне нови кредити на обща стойност до 2 млрд. лв.
  преди 1 ден
  Шотев: Рекордни са инвестициите у нас за 2023
  Те отчитат ръст от 28% спрямо 2022
  преди 1 ден
  Световната банка инвестира 150 млн. евро в AG Capital
  Средствата ще подкрепят проекти на Lion's Head в България и Румъния