неделя, 19 май 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  3136 прочитания

  Технологичните гиганти в САЩ подложени на обществен натиск заради следенето в интернет

  Google се обърна към американския съд за чуждестранни разузнавателни дейности, с надеждата да потуши напрежението
  19 юни 2013, 16:29 a+ a- a

  Google се обърна към американския съд за чуждестранни разузнавателни дейности (FISC). Интернет гигантът смята, че се ограничава свободата на словото му със забраната да бъдат разкрити исканията за достъп до информация от сървърите на Google и оповестяването на отправените отговори и предоставени данни от страна на технологичната компания.

  Преди повече от седмица изтече информация, че Националната агенция за сигурност на САЩ е използвала тайна шпионска система наречена PRISM, за да изследва внимателно получените данни от големите технологични компании в Америка, включващи електронни съобщения, видеоматериал и онлайн чатове. Всички те са били събрани по силата на Закона за контрол на чуждестранното разузнаване, което предизвика недоволството не само на гражданите на САЩ, но и на обществото от цял свят.

  В резултат на това Google поиска от главния прокурор на САЩ и от ръководителя на ФБР да разкрият броя на отправените заявки за достъп до личната информация на потребители, които имат акаунти за продуктите и услугите на технологичния гигант. В отговор Google получи забрана да разкрие, че дори получава подобни искания по силата на Закона за контрол на чуждестранното разузнаване.

  Google се надява, че FISC ще потуши нарасналото напрежение, след като в медиите изтече информация, че от компанията са дали директен и неограничен достъп до информацията на сървърите си.

  Освен Google под натиска на обществото попаднаха Apple, Facebook, Yahoo и Microsoft, за които също се смята, че неправомерно са разкривали личната информация на чуждестранни граждани.

  Кърт Опшал, главен юрисконсулт във фондацията Electronic Frontier – организация, която защитава гражданските права, свободата на словото и неприкосновеността на личната информация, сподели, че жалбата на Google към американския съд за чуждестранни разузнавателни дейности, обръща сериозно внимание върху невъзможността на компаниите свободно да комуникират с обществото за шпионска програма, която стана обект на национално и международно обсъждане.

  Съдът за чуждестранни разузнавателни дейности (FISC) се състои от 11 съдии, назначени от председателя на Върховния съд в САЩ Джон Робъртс. Той издава заповедите за достъп до лична информация. Президентът Обама подкрепи програмата PRISM, базирана на Закона за контрол на чуждестранното разузнаване и поиска публично обсъждане за постигането на баланса между националната сигурност и правата за опазване на личната информация на обществото. 

  До момента Министерството на правосъдието на САЩ отхвърля исковете на Google за оповестяване на точния брой на заявките по PRISM.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  17 май 2024, 14:22
  БНБ: Чуждите инвестиции у нас със спад от 81% за година
  Най-големите вложения в страната за януари-март 2024 са от Австрия, Италия и Гърция
  17 май 2024, 11:28
  „Струма“ стана първата магистрала у нас с хеликоптерна площадка
  Хеликоптерът ще стига за 30 минути от София до тунел „Железница“
  17 май 2024, 10:37
  ЕК започна ново разследване срещу Meta
  Процедурата е заради пристрастяващите ефекти на социалните медии върху децата
  17 май 2024, 09:19
  "Булгаргаз" ще съди "Газпром" за 400 млн. евро
  Искът е заради спрените руски газови доставки
  17 май 2024, 08:53
  Проекти за близо 3 млрд. лева са реализирани у нас с парите от ЕС за транспорт за 6 години
  Със средствата са изградени 12 нови метро станции, 70 км нови пътища, 28 км рехабилитирани жп линии и 5 реновирани жп гари