четвъртък, 29 февруари 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  4407 прочитания

  Как да развием по-ефективна памет за имена?

  Използвайте въображението си и направете някаква асоциация
  12 юли 2013, 13:44 a+ a- a

  Запомнянето на имена е един от основните проблеми за повечето хора, особено в работна среда.  А в същото време името е най-важната информация, която трябва да знаем за даден човек. Забравите ли името на някого, вие нанасяте удар по неговото его. В повечето случаи дори не става дума за действително забравяне на името. Вие вероятно изобщо не сте го разбрали още в началото, защото не сте го чули добре и не сте направили нищо, за да го запомните. Това може да се дължи на липса на достатъчно интерес или на разсеяност. Каквато и да е причината, тя не може да послужи за оправдание. Помненето на имена е изключително важно социално умение и инструмент за убеждаване. Когато се обърнете към някого по име, вие неминуемо получавате повече внимание – такава е човешката природа.

  Прозорливите хора във всеки един бизнес правят съзнателно усилие да запомнят имена. Няма по-добър начин да предизвикате първоначален отклик у някога от това, да покажете, че сте били достатъчно заинтересувани, за да запомните името му. Можете да упражнявате ума си по-същия начин, както тренирате тялото си в спортната зала, твърдят консултанти. Тайната за запаметяване на имена е в самите нас. Тук нещата опират до нашето въображение, пише Джеймс Борг в „Изкуството на убеждаването“ („Колибри“).

  Асоциации

  Много имена или най-малко фамилии носят характерно значение. Това ни позволява да ги свържем с нещо и да си ги изобразим в картини. Някои хора се чувства едва ли не виновни, когато градят в ума си глупави асоциации. Колкото и нестандартен да е методът, който сте си изградили, щом ви помага да запомняте имената – давайте смело. Ако искаме нещо да бъде запомнящо се, изключително полезно е да го наситим с въображение. Невропсихолозите са доказали, че паметта и въображението използват двете различни страни на мозъка.

  Две правила при запознаване 

  Правило №1 – убедете сте, че сте чули името. Никога не се притеснявайте да признаете, че не сте чули нечие име и да помолите да ви го повторят. Ползата от това е двояка – ще научите името и ще накарате човека, с когото се запознавате да се почувства по-значим. Името формира голяма част от психологията на личността. Следователно ние сме по-отзивчиви към онези, които се интересуват от тях.

  Правило 2 – ако чуете нечие име, убедете се, че го свързвате с правилното лице. Ако някога сте обърквали имената на събеседниците си по време на делова среща или социално събиране, вероятно знаете, че това не е нещо, което ви се иска да повтаряте. Ако не сте сигурни, често пъти е по-добре да не използвате никакво име въобще. Положително, да наречете някого с погрешно име, е безкрайно по-лошо, отколкото да не го наричате никак.

   
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 7 часа
  Проучване: Лихвите за покупка на жилище у нас вероятно ще останат ниски, а тези за бизнес имоти - по-високи
  Приемането ни в Шенген и еврозоната са предпоставки за засилване на интереса на чуждестранни инвеститори към България, сочи анализ на Colliers
  преди 8 часа
  ЕП подкрепи плановете за европейски цифров портфейл
  Новата рамка за цифрова идентичност ще предостави на гражданите на ЕС трансграничен цифров достъп до ключови обществени услуги
  преди 14 часа
  ОББ и ЕИБ със споразумение за гаранции по нови кредити за предприятия с персонал до 3000 души
  ОББ има 3 активни споразумения с ЕИБ и ЕИФ, по които може да отпусне нови кредити на обща стойност до 2 млрд. лв.
  преди 1 ден
  Шотев: Рекордни са инвестициите у нас за 2023
  Те отчитат ръст от 28% спрямо 2022
  преди 1 ден
  Световната банка инвестира 150 млн. евро в AG Capital
  Средствата ще подкрепят проекти на Lion's Head в България и Румъния