неделя, 23 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  4945 прочитания

  Навиците на изключителните комуникатори

  Как да общуваме ефективно?
  14 август 2013, 11:33 a+ a- a

  Неотдавна писахме, че съществуват три вида комуникатори – представителят на празнословието, представителят на посредствеността и представителят на вдъхновението. Последният е изключителен комуникатор – той е магнетичен, успява да накара слушателите да променят това, в което са повярвали и ги зарежда с енергия, вдъхновение и ентусиазъм. Как постига това? 

  В блога Buffer Бет Купър разкрива кои са  петте основни навика на ефективните комуникатори:

  1. Първо изслушват и едва след това говорят и предлагат решения. Емпатичното слушане е ключът към провеждане на съдържателна и смислена комуникация.

  2. Споменават често името на събеседника си – това увеличава шансовете ни да бъдем чути, разбрани и да ни  бъде предложена помощ. Както казва Дейл Карнеги „за един човек собственото му име е най-значимият и сладък звук във всеки език“. Ето защо е толкова важно да положим усилия, за да запомним имената на хората, с които общуваме.

  3. Оставят/насърчават другите да говорят за себе си. Всички обичаме да разказваме за себе си. Изследванията показват, че тези моменти пораждат същото чувство на удоволствие, което изпитваме от храненето, парите и секса. Ако искаме събеседникът ни да се почувства добре, трябва да го насърчим да разкаже са себе си и своите интереси.

  4. Карат другите да се чувстват важни. Как да постигнем това? Като поднасяме честни комплименти и искаме съвет, съветват психолозите.

  5. Подчертават прилики – ние се сближаваме с хора, които имаме сходни интереси и харесваме едни и същи неща. Открояването им е важно по време на комуникация, ето защо трябва да слушаме добре. Експертите по комуникация препоръчват да насочим разговора в област, към която имаме общи интереси. Дори повтарянето на фраза, използвана от събеседника ни, или перефразирането на част от неговите думи, могат да имат изключителен ефект. 

  В речта на изключителния комуниктор няма място за паразитни думи, уклончиви изрази, уговорки и резерви. Според инструктора по комуникация Кармайн Гало фрази, които ни провалят като комуникатор са: „може би“, „аз мисля“, „ами нали знаете“, „до известна степен“, „някак си“, „съжалявам, това, което се опитвам да кажа е...“ и др. подобни.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  21 юни 2024, 16:35
  21 юни 2024, 15:24
  България пое ротационното председателство на Съвета на гуверньорите на ЕИБ
  Вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова, в качеството си на гуверньор за България на ЕИБ, е новият ротационен председател на Съвета на гуверньорите на финансовата институция
  21 юни 2024, 13:40
  21 юни 2024, 11:37
  Предстои четвъртото издание на фестивала „Ало, Космос! Говори България!“
  Тази година освен научни работилници, интераĸтивни изложения и разговори с учени от различни области на науката програмата ще предложи и среща с астронавта Майкъл Лопес-Алегрия
  21 юни 2024, 10:54
  Българският INSAIT изпреварва Kеймбридж, Корнел и Технион на знаков форум за AI
  Сред авторите се записва името на един от най-младите участници в историята на CVPR – единадесетокласничката Рени Паскалева