събота, 21 май 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  6376 прочитания

  Шисти под налягане

  Ще размести ли шистовият газ пластовете на енергийния пазар и геополитиката?
  29 септември 2011, 14:36 a+ a- a

  Задава ли се нова енергийна революция? Ще промени ли синьото злато правилата на играта на световната геополитическа шахматна дъска? Какви ще са отраженията за хората и за природата?

  Глобална (ш)истерия
  „Треска за шистов газ”, „Бум на шистовия газ” – „Не на шистовия газ”, „Протести срещу шистовия газ”. Защо шистите се превърнаха в гореща тема напоследък? Защо мненията за "новото злато” са диаметрално противоположни? Каква е истината за рисковете и ползите от шистовия газ?


  Що е то шистов газ?

  Шистовият газ е природен газ, който е затворен в скални образувания на голяма дълбочина под земята. Добива се чрез технологията на т.нар хидравличното раздробяване (фракинг) на шистите при хоризонтален сондаж. След това в скалата под високо налягане се инжектира огромно количество вода, примесена с пясък и химикали, за да се отдели по-лесно газът.    Плюсове
  Шистовият газ е алтернатива на традиционните горива. Той може значително да намали енергийната зависимост на Европа и на други страни от големите играчи на газовия и петролен пазар като Русия и Близкия Изток. Освен това аварията във Фукушима повдигна въпроса за бъдещето на ядрената енергетика и за нуждата от нови енергийни източници.
  Като плюс на шистовия газ се посочва и фактът, че той е по-безвреден за природата от въглищата.

  Минуси
  Най-големи страхове предизвиква добивът на шистов газ. Съществуват опасения, че при разбиването на скалите с водна струя под огромно налягане се предизвикват силни вибрации като при земетресение. В края на май тази година във Великобритания се случиха няколко слаби земетресения в райони със сондажи за шистов газ. Страната забрани временно проучванията.

  Друго опасение е, че сондажът на шистов газ с използването на химикали може да замърси питейните и подпочвените води. В повечето случаи замърсената при фракинга вода се вкарва обратно под земята на безопасна дълбочина, а там където това е невъзможно, тя се извозва до пречиствателни станции.

  Шистовият газ може да е по-безвреден за природата от въглищата, но те пък имат друго предимство. При горенето на въглища освен въглероден диоксид се освобождават и серни частици, които блокират слънчевите лъчи и така планетата се охлажда. Огромното количество серни емисии, които отделят въгледобивните компании в Китай, може би обясняват стабилните глобални температури през изминалото десетилетие, отбелязва Economist. Ако въглищата се заместят с шифтов газ, можем да забравим за охлаждащия им ефект, коментира още изданието. Това обаче е валидно само в краткосрочен план, подчертава Economist.

  Заради опасенията от евентуалните вреди някои страни като Франция забраняват проучването и добива на шистов газ. В други като Холандия и България плановете за сондажи срещат сериозна съпротива.  

  Колко е голям световният океан от синьо злато?
  Според данни на Американската енергийна информационна агенция (EIA) в момента в света има 48 басейна с шифтов газ, разположени в 32 страни. Агенцията оценява резервите на синьо злато на планетата на общо 190 трилиона кубични метра (ткм). От тези данни обаче са изключени Русия и Близкия Изток, които разполагат с огромни залежи на традиционни горива и едва ли ще инвестират в добив на шистов газ.

  Заради потенциала на този пазар Международната агенция по енергетика нарича XXI век „Златният век на газа” . Според прогнозите на агенцията към 2030 година шифтовият газ ще измести въглищата като енергиен източник. ¼ от световната енергия ще се произвежда от синьото злато.

  Кои страни лежат върху огромни басейни от синьо злато?
  Счита се, че Китай и САЩ разполагат с най-големи резерви от шифтов газ в света. Южна Африка, Аржентина, Мексико и Австралия също притежават завидни количества от ценното гориво.

  Американската енергийна информационна агенция оценява резервите от шифтов газ на САЩ на 23.4 трилиона кубични метра. Шифтовият газ в момента съставлява 10% от общото производство на природен газ в страната. Анализатори прогнозират, че след 20 години той може да нарасне до 50%. Счита се, че до няколко години синьото злато ще покрива една трета от енергийните нужди на САЩ.

  Европа и шистовият газ

  Смята се, че с най-големи резерви от шистов газ на Стария континент разполага Полша. Те се оценяват на 5.3 трилиона кубични метра. Страната е един от пионерите в Европа по отношение на проучванията за шистов газ. Властите вече са раздали 90 концесии на различни компании. Правителството във Варшава счита, че така ще разнообрази енергийния си микс и ще намали енергийната зависимост на страната от Русия.

  Освен Полша проучвания за добив на шистов газ се провеждат още в девет европейски страни. Европейският съюз позволява на страните членки да експлоатират природните си ресурси, както сметнат за добре като спазват определени екологични стандарти.

  Гъстотата на населението на Стария континент обаче може да спъне добива на шистов газ в Европа. В сравнение със САЩ шистофият газ на Стария континет се намира на по-голяма дълбочина, а и Старият континент е по-гъсто населен, което може да се окаже проблем, коментират експерти.

  Повечето от тях обаче са съгласни, че синьото злато наистина предлага сериозна алтернатива, стига да се спазват екологичните стандарти.

  Свързани новини
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 23 часа
  Проучване: Първи признаци на консолидация на ритейл парковете у нас
  Споделените пространства се превръщат във все по-важен елемент от офис средата, отчитат от Cushman & Wakefield Forton
  преди 1 ден
  ЕК признава COVID-19 за професионално заболяване
  Вижте работници от кои сектори ще получават обезщетения
  преди 1 ден
  262 нови случая на Covid-19 у нас
  Общият брой потвърдени случаи на новия коронавирус у нас от началото на пандемията е 1 162 986
  преди 2 дни
  DHL Freight отваря нова логистична база в София
  Ще бъдат открити 100 нови работи места
  преди 2 дни
  Основаната от българин Leanplum е придобита от CleverTap
  Офисът в София става вторият най-голям развоен център в новата компания, броят на служителите в България ще се увеличи с 20% до края на годината.