петък, 20 май 2022   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4347 прочитания

    Кулинарен туризъм - къде и какво?

    Националните ястия, станали известни по цял свят, които привличат хиляди туристи за кулинарни пътешествия
    16 септември 2013, 12:04 a+ a- a

    Думата ваканция неимоверно създава асоциацията за забавления, хубава храна и екзотични коктейли. Ако вече се отегчавате от културен туризъм и музеи, опитайте кулинарните пътешестия. 

    Всяка една страна има особена, характерна и неповторима кухня, която характеризира националното богатство и култура на народа й. На различни места по света се организират туристически обиколки с цел дегустация на разнообразни ястия, които набират все повече популярност като атракция за почитателите както на пътешествията, така и на гастрономите. 

    Вижте списък с традиционните ястия, които задължително трябва да опитате ако попаднете в съответната държава. 

    Испания: тапас – различни видове хапки, които се сервират като мезе за бирата в баровете. Аншоа, чоризо, хамон, различни видове маслини или майонезени салати – това са само част от деликатесите, които се поставят върху филийка пресен хляб, поднесени с чаша бира. 

    Италия: паста – едва ли някой, посетил тази държава е пропуснал да опита най-традиционното й ястие. Прясна паста се приготвя в почти всеки ресторант, а най-поръчваните от туристите спагети са неаполитана и болонезе. Когато говорим за паста, неразделни вкусове вече три века са тестените пръчици в доматен сос с чесън и босилек. 

    Турция: дюнер кебап – традицията в страната е повелявала това ястие да се приготвя от печено овнешко месо и ориз в масло. С годините обаче бързата кухня го е видоизменила, за да е удобно за из път, като вместо в чиния, месото вече  загънато в тънка питка и полято със сос. 

    Мароко: кускус – традицията повелява това традиционно ястие да се приготвя добре овкусено с шафран и пикантни подправки. В Казабланка например, кускус се сервира с чаша ментов чай, който според местните засилва усещането за подлютяване на езика, но същевременно не дразни стомаха. Обикновено кускусът се вари на пара и се добавя върху него риба, агнешко или пилешко. 

    Китай: кнедли – на пръв поглед това са просто тестени топчета. Изненадата е вкусът отвътре – свински бут, рачешко месо или само зеленчуци, обвити като топчета в тесто, намазани с желатин и сварени на пара. 

    Бразилия: фейхоада – това ястие е толкова популярно в родината си, че в негова чест в Рио де Жанейро се прави карнавал ежегодно. Приготвя се от много мазно свинско месо и грах. Тайната е в подправките, които често се оказват предизвикателство за туристическия стомах. 

    Индия: къри - Традиционното мумбайско къри се приготвя с морски дарове и кокос, смесени с масала (микс от подправки). Стандартният микс включва куркума, кориандър, джинджифил и червено чили. С годините традиционният вкус на Индия е превзел света и кърито е добило голяма популярност в интернационалната кухня. 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 10 часа
    DHL Freight отваря нова логистична база в София
    Ще бъдат открити 100 нови работи места
    преди 10 часа
    Основаната от българин Leanplum е придобита от CleverTap
    Офисът в София става вторият най-голям развоен център в новата компания, броят на служителите в България ще се увеличи с 20% до края на годината.
    преди 15 часа
    ЕК с план за 300 млрд. евро за намаляване на енергийната си зависимост от Русия
    С REPowerEU Брюксел предлага диверсификация на енергийните доставки, по-бързо въвеждане на възобновяеми енергийни източници и пестене на енергия
    преди 16 часа
    Лорер: Японски автомобилен концерн изгражда развоен център у нас, наема 50 инженери
    Швейцарска компания вдига завода за микрооптика в Първомай за 85 млн. лв и открива над 100 работни места, обяви министърът
    преди 16 часа