вторник, 23 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  5314 прочитания

  Немски депутат: Германия печели от българските имигранти

  България никога не е имала национална политика по задържане на квалифицираните кадри в страната, призна вицепремиерът по икономическото развитие доц. Даниела Бобева
  07 март 2014, 17:47 a+ a- a

  „Все още има изтичане на мозъци от България. Сега основно страната напускат студенти, които получават добри оферти в чужбина и решават да останат”. Това обяви вицепремиерът по икономическото развитие доц. Даниела Бобева по време на дискусия в София на тема „Модели на миграция в ЕС: Изтичане на мозъци или „миграция по бедност”? Предизвикателства пред България и Германия”, организирана от Фондация за свободата „Фридрих Науман”.

  „Никога не сме имали национална политика по задържане на мозъците в страната”, призна Бобева.

  Вицепремиерът по икономическото развитие доц. Даниела Бобева за миграционните процеси в България

  Тя обърна внимание и на изключително динамичните миграционни процеси в страната. „Не знам да има друга страна с такива големи промени в кратък период на имиграционните и емиграционните потоци”, отбеляза вицепремиерът.

  Бобева подчерта и че въпреки сравнително високата безработица, на пазара на труда у нас се забелязват и някои дефицити. Затова се обмислят мерки за връщане на българи, учащи в чужбина, или за привличане на специалисти от неевропейски страни.

  Сред инструментите за връщане на български студенти, учащи в Европа, вицепремиерът посочи възможността за онлайн стажове в министерствата. Тя обяви също, че при посещението й в Берлин германската медийна и издателска група Axel Springer е изразила намерението си да създаде бизнес акселератор в България, в който ще са ангажирани български студенти в чужбина.

  Предизвикателство или предимство са българските имигранти за Германия?

   

   

  В рамките на дискусията евродепутатът и заместник-председател на групата на Алианса на либералите и демократите за Европа Александър Граф Ламбсдорф подчерта, че миграцията допринася за разпределението на човешките ресурси в Европа. По думите му в Германия в момента не се говори за висококвалифицираните кадри от България и Румъния, а дебатът е за „мигрантите по бедност”.

  Подобна беше позицията и на д-р Йоахим Щамп, заместник-председателя на групата на Германската свободна демократическа партия във федералния парламент на провинция Северен Рейн-Вестфалия и говорител по интеграционната политика на групата. „Истината е, че Германия печели много от българските имигранти, но има и „миграция по бедност” особено в градове като Дуисбург и Дортмунд”, отбеляза Щамп.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 30 минути
  Във Варна бе открита училищна лаборатория за екология и зелена енергия
  Общо 55 училища в България се включват в съвместни лаборатории, в които ще се създават предложения за промени в различни области на образователния процес
  преди 17 часа
  С 1 софийска заплата може да си купите 1 кв.м. жилищна площ в столицата
  Търсенето ще остане голямо, а ръстовете в цените ще бъдат малко над очакваните нива от 5-10%, сочи анализ на Bulgarian Properties
  преди 18 часа
  Lidl открива аутлет магазин за нехранителни стоки
  Селекцията от продукти се различава от останалите обекти
  преди 19 часа
  преди 19 часа
  Tesla намали допълнително цените в САЩ и Китай
  В Азия цената е намалена с около $2000
  преди 20 часа
  НС отложи на първо четене пълната либерализация на пазара на ток
  Либерализацията на пазара на ток за бита се отлага с година