събота, 04 юли 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  7091 прочитания

  Инвестиции по време на криза

  Как Австрия успя да възвърне позициите си на инвеститор №1 в България, има ли потенциал за растеж на вложенията и кои са най-перспективните сектори за инвестиции в страната, попитахме Д-р Михаел Ангерер, търговски съветник към посолството на Австрия
  08 март 2012, 11:04 a+ a- a

  Михаел Ангерер е търговски съветник към посолството на Австрия в България. От 1978 до 1980 той е зам.-търговски представител в София, от където започва и кариерата му в тази област.

  Преди отново да се завърне в България, Ангерер е бил търговски съветник към посолствата на Австрия в Прага (1999 – 2006), а по-рано и в Аман, Йордания (1989 – 1995).

  Работил е и в търговските представителства на Австрия в Атина, Ню Йорк и Джеда, Саудитска Арабия
  .
  Кои са най-големите австрийски инвеститори и с какво България успява да ги привлече?

  Кризата има лечебен ефект, отбелязва търговският съветник към австрийското посолство Михаел Ангерер. Като доказателство той посочва австрийските инвестиции в България, които до края на миналата година достигнаха 5,6 милиарда евро. Въпреки кризата Австрия успя да възвърне позициите си на топ инвеститор в страната с вложения от около 550 милиона евро за 2011.

  Най-големите австрийски инвестиции са в стратегически сектори като телекомуникации и енергетика. Алпийската страна има значително присъствие и на банковия и застрахователния пазар в България.

  Като предимства на страната ни Ангерер посочва близостта ни с Австрия и Централна Европа, както и добрите данъчни условия.

  Като добър транспортен канал река Дунав също привлича доста инвеститори. Последният пример е от миналата година, когато австрийската фирма EMB откри завод в Русе за производство на компоненти от неръждаема стомана за индустриално приложение.  

  В кои сектори има потенциал за растеж на австрийските капиталовложения?

  Отвъд стратегическите сектори интересите на австрийските инвеститори обхващат и нови сфери като информационните технологии и аутсорсинга, разказва Ангерер.

  Според него секторът на автомобилната промишленост също предлага добри възможности.

  Интерес за компаниите от алпийската страна представляват и проектите, осъществявани чрез публично-частното партньорство.

  Ангерер отбеляза и засилващия се интерес на австрийските фирми към български производители на различни компоненти. Според него това е допринесло за ръста на българския износ към Австрия. Обемът на експорта през 2011 достигна около 400 милиона евро, посочва Ангерер. Това той отдава най-вече на подобряването на качеството на българските продукти.

  Ангерер обръща внимание и на още една интересна тенденция, а именно засилването на интереса на българските фирми към инвестиции в Австрия.  

  С какви проблеми се сблъскват австрийските фирми в България и как се отрази кризата на активността им?

  Като един от основните проблеми пред австрийските инвеститори в България Ангерер отбелязва недостига на квалифициран персонал. Това налага допълнителни разходи за повишаването на квалификацията на служителите, подчертава той.

  Нито този проблем, нито кризата обаче са разколебали австрийските инвеститори в страната, посочва Ангерер. Според него кризата дори е имала положителен ефект за голяма част от компаниите. След като са оптимизирали разходите си, сега те вече са по-конкурентоспособни и дори наемат нов персонал, обяснява търговският съветник.

  Ще ограничат ли австрийските банки кредитирането си в Източна Европа?


  Ангерер коментира и възможността австрийски банки да ограничат кредитирането си в Източна Европа. Според него дъщерните банки ще трябва да станат по-самостоятелни, защото няма да могат да разчитат на финансиране от централите си в Австрия. Това обаче няма да засегне силно България, защото търсенето на кредити от бизнеса не е толкова високо.

  Предстои да видим дали България ще съумее да запази и разшири интереса на австрийските инвеститори към страната. 

  Свързани новини
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 12 часа
  Над 15% от немските фирми у нас планират да съкратят персонал заради COVID-19
  21% очакват значителен спад на приходите, сочи нова анкета на Германо-Българска индустриално-търговска камара
  преди 13 часа
  EK разреши употребата на Remdesivir за лечение на Covid-19 в ЕС
  Това е първото лекарство, получило одобрение за употреба на европейско ниво
  преди 14 часа
  Китай планира създаването на пристанище за свободна търговия
  Идеята е то да се конкурира с Хонконг и Сингапур
  преди 15 часа
  Обсъжда се повишаване цените на всички клинични пътеки
  Така те ще покриват входящия тест за коронавирус на пациентите при постъпване в болница, независимо с какво заболяване
  преди 16 часа
  Над 65% от местата за настаняване у нас планират намаляване на пакетни цени
  Планират се още намаления на нощувки и алтернативен период за използване на резервации
  преди 16 часа
  "Ариете Логистикс" откри нов завод в Пазарджик
  Инвестицията на компанията възлиза на 20 млн. евро, а броят на наетите служители става 1000 души