сряда, 31 май 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  7907 прочитания

  Инвестиции по време на криза

  Как Австрия успя да възвърне позициите си на инвеститор №1 в България, има ли потенциал за растеж на вложенията и кои са най-перспективните сектори за инвестиции в страната, попитахме Д-р Михаел Ангерер, търговски съветник към посолството на Австрия
  08 март 2012, 11:04 a+ a- a

  Михаел Ангерер е търговски съветник към посолството на Австрия в България. От 1978 до 1980 той е зам.-търговски представител в София, от където започва и кариерата му в тази област.

  Преди отново да се завърне в България, Ангерер е бил търговски съветник към посолствата на Австрия в Прага (1999 – 2006), а по-рано и в Аман, Йордания (1989 – 1995).

  Работил е и в търговските представителства на Австрия в Атина, Ню Йорк и Джеда, Саудитска Арабия
  .
  Кои са най-големите австрийски инвеститори и с какво България успява да ги привлече?

  Кризата има лечебен ефект, отбелязва търговският съветник към австрийското посолство Михаел Ангерер. Като доказателство той посочва австрийските инвестиции в България, които до края на миналата година достигнаха 5,6 милиарда евро. Въпреки кризата Австрия успя да възвърне позициите си на топ инвеститор в страната с вложения от около 550 милиона евро за 2011.

  Най-големите австрийски инвестиции са в стратегически сектори като телекомуникации и енергетика. Алпийската страна има значително присъствие и на банковия и застрахователния пазар в България.

  Като предимства на страната ни Ангерер посочва близостта ни с Австрия и Централна Европа, както и добрите данъчни условия.

  Като добър транспортен канал река Дунав също привлича доста инвеститори. Последният пример е от миналата година, когато австрийската фирма EMB откри завод в Русе за производство на компоненти от неръждаема стомана за индустриално приложение.  

  В кои сектори има потенциал за растеж на австрийските капиталовложения?

  Отвъд стратегическите сектори интересите на австрийските инвеститори обхващат и нови сфери като информационните технологии и аутсорсинга, разказва Ангерер.

  Според него секторът на автомобилната промишленост също предлага добри възможности.

  Интерес за компаниите от алпийската страна представляват и проектите, осъществявани чрез публично-частното партньорство.

  Ангерер отбеляза и засилващия се интерес на австрийските фирми към български производители на различни компоненти. Според него това е допринесло за ръста на българския износ към Австрия. Обемът на експорта през 2011 достигна около 400 милиона евро, посочва Ангерер. Това той отдава най-вече на подобряването на качеството на българските продукти.

  Ангерер обръща внимание и на още една интересна тенденция, а именно засилването на интереса на българските фирми към инвестиции в Австрия.  

  С какви проблеми се сблъскват австрийските фирми в България и как се отрази кризата на активността им?

  Като един от основните проблеми пред австрийските инвеститори в България Ангерер отбелязва недостига на квалифициран персонал. Това налага допълнителни разходи за повишаването на квалификацията на служителите, подчертава той.

  Нито този проблем, нито кризата обаче са разколебали австрийските инвеститори в страната, посочва Ангерер. Според него кризата дори е имала положителен ефект за голяма част от компаниите. След като са оптимизирали разходите си, сега те вече са по-конкурентоспособни и дори наемат нов персонал, обяснява търговският съветник.

  Ще ограничат ли австрийските банки кредитирането си в Източна Европа?


  Ангерер коментира и възможността австрийски банки да ограничат кредитирането си в Източна Европа. Според него дъщерните банки ще трябва да станат по-самостоятелни, защото няма да могат да разчитат на финансиране от централите си в Австрия. Това обаче няма да засегне силно България, защото търсенето на кредити от бизнеса не е толкова високо.

  Предстои да видим дали България ще съумее да запази и разшири интереса на австрийските инвеститори към страната. 

  Свързани новини
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 6 часа
  Абитуриентите плащат сами здравните си осигуровки през летните месеци
  При допуснати повече от 3 неплатени вноски за последните 3 г., зрелостникът може да се окаже с прекъснати здравноосигурителни права
  преди 7 часа
  40% от новоназначените мениджъри без предишен ръководен опит се провалят в първите 8 месеца
  Кои са последните тенденции в развитието на служителите, валидни и у нас, показва проучване на Adecco Group
  преди 10 часа
  Безработицата в ЕС през 2022 г. е 6,2%
  Показателят намалява с близо 2% при младите хора спрямо предходната година, според данните на Евростат
  преди 11 часа
  Нов призив за повече регулация в сектора на ИИ
  Изявлението е подписано от няколко главни изпълнителни директори на компании в сектора, вкл. OpenAI, както и широка гама учени и общественици; Г-7 се среща, за да обсъди регулации на технологията